Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva predstavil plán šetrenia VšZP. Poisťovňa bude škrtať na viacerých miestach

Potrebovať bude aj finančnú pomoc.

Rezort zdravotníctva predstavil plán šetrenia VšZP. Poisťovňa bude škrtať na viacerých miestach
Na snímke je budova VšZP. Foto: RTVS

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) musí šetriť. Ministerstvo zdravotníctva rozhodlo o úsporných opatreniach, ktoré majú štátnej poisťovni pomôcť dostať sa z červených čísel. Napriek tomu bude potrebovať finančnú injekciu. Štát ráta s tým, že jej poskytne vyše 160 miliónov eur.

Šéf štátnej poisťovne spolu s ministrom zdravotníctva predstavili parlamentnému zdravotníckemu výboru plán, ako do konca roka ušetriť 50 miliónov eur. Poisťovňa bude škrtať na prevádzkových nákladoch, ústavnej zdravotnej starostlivosti aj laboratórnych vyšetreniach.

Opatreniam vo VšZP sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Všetky opatrenia , ktoré Ministerstvo zdravotníctva ukladá vedeniu VšZP nemajú za cieľ obmedzovať zdravotnú starostlivosť, ale naopak zabezpečiť ju pre pacientov,“ skonštatoval minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Štátna poisťovňa podľa šéfky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) najviac míňa na výkony. Nemocniciam za ne platí viac ako súkromné poisťovne. Aj to chce ministerstvo zmeniť.

„Tlačíme na to, aby táto nerovnomernosť v tom odmeňovaní za tú jednotkovú cenu produkcie, ktorá tu 20 rokov sa neriešila, aby sa vyriešila zavedením DRG systému a transparentným zverejňovaním jednotkových cien,“ uviedla predsedníčka ÚDZS Renáta Bláhová.

Bude potrebovať finančnú pomoc

Napriek úsporám by VšZP potrebovala od štátu ďalších 163 miliónov eur. Podľa opozičnej SaS, ktorej poslanci na zdravotníckom výbore chýbali, by mal šéf poisťovne vo funkcii skončiť.

„Strata vo VšZP nie je len strata VšZP, má ju celý sektor, všetky tri zdravotné poisťovne. Aj Union, aj Dôvera sú v rekordnej strate. Som rád, že sa nepotvrdilo, že je to nejaká neefektivita a manažérske zlyhanie VšZP,“ podotkol generálny riaditeľ VšZP Richard Strapko.

„Záleží od jediného akcionára, pán minister má voľnú ruku, on vie. Pokiaľ s ním nie je súčasný minister spokojný ako jediný akcionár, pán Strapko možno zajtra skončí,“ odpovedal na otázku, či by mal vo funkcii Strapko ostať predseda zdravotníckeho výboru Marek Krajčí (OĽANO).

„Ak by sme nevideli zo strany manažmentu VšZP kompetentné, pružné a rýchle jednanie, tak samozrejme, áno, potom by sme to brali ako zlyhanie manažmentu,“ dodal minister zdravotníctva.

Ak by poisťovňa úsporné opatrenia neplnila, úrad pre dohľad je pripravený nariadiť ozdravný plán a v krajnom prípade nútenú správu, kedy by nad poisťovňou prevzal vedenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika