Na hlavný obsah

Rodiny v hmotnej núdzi dostanú viac peňazí ešte tento rok. Štát musí na opatrenie nájsť milióny eur

Na pomoc je odkázaných viac ako 65-tisíc domácností.

Rodiny v hmotnej núdzi dostanú viac peňazí ešte tento rok. Štát musí na opatrenie nájsť milióny eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rodiny v hmotnej núdzi nebudú čakať na zvyšovanie príspevku až do začiatku budúceho roka. Viac peňazí dostanú ešte tento rok. Štát musí na opatrenie nájsť milióny eur.

Na pomoc v hmotnej núdzi je v súčasnosti odkázaných viac ako 65-tisíc domácností. Príspevok rastie každý rok v januári na základe výšky životného minima. Pomoc v hmotnej núdzi sa tento rok zvýši mimoriadne už v októbri.

Jednotlivec si prilepší zo 74 eur na 85 eur mesačne. Bezdetná dvojica po novom dostane necelých 150 eur. Príspevok na bývanie porastie dvakrát – okrem októbra aj od 15. júla. Zo súčasných 64 eur dostane jednotlivec po oboch navýšeniach 95 eur. „Aj týmito krokmi sa ministerstvo snaží o adresnejšie, efektívnejšie a administratívne menej náročné poskytovanie pomoci osobám, ktoré sú na ňu odkázané,“ uviedol rezort práce.

„V Bratislave, kde pôsobíme my, stále dávka v hmotnej núdzi alebo príspevok na bývanie nie je na úrovni, kedy by dokázali si z toho zaplatiť bývanie alebo aspoň väčšiu časť nákladov. A ešte dokázali si z toho doplatiť potraviny,“ uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš.

„Treba však povedať, že ide o opatrenie, ktoré je veľmi nákladné. Zatiaľ nie je jasné, kde na to vezmeme zdroje,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

S výdavkami na predčasnú valorizáciu dávok v hmotnej núdzi či príspevkov na bývanie terajší rozpočet nepočíta. Ministerstvo financií tak musí ešte v tomto roku na opatrenie nájsť viac ako 10 miliónov eur.

„Tento zámer je plne v súlade s programovým vyhlásením vlády, ktoré hovorí o pomoci sociálne slabším skupinám. Ministerstvo financií preto toto opatrenie nerozporuje, dokonca ho podporuje,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová.

Aktivačný príspevok

Ľudia v hmotnej núdzi môžu poberať aj ďalšie peňažné dávky, napríklad aktivačný príspevok. Ten si však treba odpracovať na aktivačných prácach. Zo zhruba 80-tisíc dospelých ľudí v hmotnej núdzi takto pracuje len necelých tritisíc.

„To znamená, že pre týchto ľudí, ktorí sú tak ďaleko od trhu práce, pretože mnohí žijú vo vidieckych oblastiach s komplikovanou dopravou, nie je dostatok ani tých drobných obecných činností. Vďaka nim by si mohli vylepšiť alebo aspoň zachrániť existenčnú úroveň domácnosti,“ povedala sociologička Sociálneho ústavu SAV Zuzana Kusá.

Najchudobnejšie domácnosti, ktoré doteraz žiadnu mimoriadnu pomoc od štátu nedostali, môžu do konca júla žiadať aj o takzvanú inflačnú pomoc – 100 eur. Doteraz o ňu prejavilo záujem necelých šesťtisíc ľudí. Rezort práce očakával až 50-tisícový záujem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika