Na hlavný obsah

Rusi tvrdia, že neďaleko Moskvy zostrelili ukrajinský dron

Údajne mal za cieľ útočiť na ciele neďaleko Moskvy.

Rusi tvrdia, že neďaleko Moskvy zostrelili ukrajinský dron
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská protivzdušná obrana v piatok (28. 7.) ráno zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo, ktoré malo útočiť na ciele neďaleko Moskvy, uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters.

Dron nespôsobil žiadne zranenia ani materiálne škody. Moskva, ktorá sama na ciele na Ukrajine vysiela balistické strely aj drony, podobné incidenty označuje za „terorizmus kyjevského režimu“.

Správa o zostrelenom drone prichádza štyri dni po tom, ako sa terčom útoku bezpilotných lietadiel stala priamo Moskva. Jeden dron zasiahol výškovú budovu obchodného strediska, úlomky ďalšieho sa našli neďaleko ministerstva obrany. Kyjev sa k útoku neprihlásil priamo, ale ukrajinské zdroje rôznym médiám oznámili, že to bola operácia ukrajinskej vojenskej rozviedky.

Ukrajinský vicepremiér pre inovácie a digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov podľa stanice CNN po pondelkovom (24. 7.) útoku oznámil, že ďalšie podobné zásahy sa budú opakovať. Fedorov má v ukrajinskej vláde na starosti okrem iného kampaň na vyvíjanie a výrobu dronov s názvom Army of drones (Armáda dronov).

Ruská metropola sa terčom dronov v posledných mesiacoch stala opakovane. Koncom mája zasiahli bezpilotné lietadlá aj niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita vrátane prezidenta Vladimira Putina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet