Na hlavný obsah

Slováci stále viac nakupujú na lízing. Úspory na autá, ktoré si objednali ešte vlani, totiž väčšina minula

Rozhodujú sa preň aj tí, ktorí nedostali úver.

Slováci stále viac nakupujú na lízing. Úspory na autá, ktoré si objednali ešte vlani, totiž väčšina minula
Ilustračná snímka – bankovky. Foto: RTVS

Slováci viac nakupujú na lízing. Vyplýva to zo zistení Asociácie lízingových spoločností. V medziročnom porovnaní narástol v máji obrat v tomto sektore o 27 percent.

Vo svete sa obnovili dodávateľsko odberateľské reťazce. Na Slovensko sa konečne dovážajú autá, ktoré si ľudia objednali ešte vlani. Medzitým však mnohí minuli úspory, z ktorých chceli dofinancovať nové auto. Zálohy už majú zaplatené a ak nechcú prísť o peniaze, musia za auto doplatiť. Mnohí nevyhovejú prísnym kritériám bánk.

„Po Lotyšsku, Estónsku, Litve a Grécku sú naše spotrebiteľské úvery jednými z najdrahších. Na úrovni 10,08, dokonca priemer Eurozóny je okolo šiestich až siedmich percent. Dá sa povedať, že sa jemne zmenilo spotrebiteľské správanie, práve pri žiadateľoch o takéto typy úverov.
Pri lízingoch to nie je také prísne posudzované ako pri spotrebiteľských úveroch, skonštatoval výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Spotrebiteľskému správaniu Slovákov, lízingom a úverom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Obstarať si auto pre firmu na lízing, konkrétne operatívny lízing, sa rozhodol aj manažér Peter Badík. Pri svojom rozhodnutí zohľadnil, že firma neplatila akontáciu. V splátkach sú zahrnuté kompletné náklady spojené s vozidlom. Od registrácie, cez diaľničnú známku, povinné zmluvné a havarijné poistenie, až po servis, asistenčné služby a náhradné vozidlá.

„Okrem zjednodušenia tých operatívnych záležitostí je to pre nás zaujímavé aj preto, že zvyšovanie napríklad úverovej angažovanosti voči banke, by nás stálo aj zvýšenie celkových úrokových nákladov. Jednak je to finančne úspornejšie, ale hlavne je to menej organizačne náročné,“ vysvetlil Peter Badík, manažér súkromnej firmy.

„Firmy majú záujem outshortovať si všetky služby a hodiť to na niekoho iného, tak aby sa nestarali o vozový park,“ povedal Michal Chudík, obchodný riaditeľ lízingovej spoločnosti.

„Lízingový trh zaznamenal minulý rok 20-percentný rast na objem financovania presahujúci 3 miliardy eur. A tento nárast pokračuje aj v tomto roku,“ dodal Richard Hollý, generálny tajomník Asociácie leasingových spoločností SR.

Pre lízing sa rozhodujú aj tí, ktorí nedostali spotrebný úver, nemajú kapitál na akontáciu, ale auto, stroj alebo nehnuteľnosť nevyhnutne potrebujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika