Na hlavný obsah

Slovenskí piráti predstavili svoju kandidátku, do volieb ich povedie predsedníčka strany

Medzi prioritami je boj proti korupcii či reforma štátnej správy.

Slovenskí piráti predstavili svoju kandidátku, do volieb ich povedie predsedníčka strany
Predsedníčka Pirátskej strany - Slovensko Zuzana Šubová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pirátsku stranu – Slovensko povedie do predčasných parlamentných volieb jej predsedníčka Zuzana Šubová. Dvojkou bude historik Michal Pírek, nasledujú ekonómka Dajana Maxian Rosová, doktor Ján Berceli, geodetka Dagmar Kačíreková a projektová manažérka Veronika Kvetáková. Informovali o tom v pondelok (17. 7.).

Za svoje priority označili piráti sociálnu oblasť, reformu štátnej správy, digitalizáciu, nulovú toleranciu voči korupcii a školstvo.

Sedmičkou na kandidátke strany je bývalý policajný vyšetrovateľ Drahomír Širúčka, číslo osem má aktivistka Lenka Hamšíková. Medzi prvými 20 menami sú aj napríklad odborník na IT Juraj Krátky, mestsky poslanec z Prešova Martin Eštočák či husľový virtuóz Peter Uličný.

Zmestili sa tam aj doktorka Dana Miri, športovkyňa Iveta Klačanská, informatik Jaroslav Nosáľ, inšpektor úradnej kontroly potravín Norbert Astaloš či koučka Karolína Ivanová.

„Všetci sú to vlastenci, aktívni ľudia, ktorí sa už nemôžu pozerať na to, kam Slovensko smeruje,“ uviedla Šubová na margo kandidátnej listiny.

Deklarovala, že k jej tvorbe pristupovali zodpovedne a zohľadňovali kritériá ako rodová rovnosť, regionálne rozdelenie, odbornosť, morálna integrita kandidátov a ich schopnosť byť prínosom pre občanov v pléne Národnej rady SR.

Ciele Pirátskej strany

Pirátska strana chce zastaviť odliv mozgov do zahraničia a vrátiť dôveru občanov v štát. Presadiť chce komplexnú reformu štátnej správy a odpolitizovať ju. Jej infraštruktúra je podľa Šubovej slov v katastrofálnom stave a absentuje v nej odbornosť.

Cieľom strany je aj otvorené vládnutie, zvýšenie transparentnosti a zvyšovanie dôvery občanov v štát. Piráti chcú tiež zmeniť volebný zákon, upraviť oblasť referenda či umožniť kandidovanie občanov do NR SR a europarlamentu bez podpory politických strán.

Strana deklaruje dodržiavanie siedmich princípov dobrého vládnutia. Medzi ne zaradila napríklad zásluhovosť. Teda aby krajinu viedli tí, ktorí si to zaslúžia schopnosťami, vedomosťami a skúsenosťami.

Dôraz chce preto Pirátska strana klásť na školstvo a vzdelávanie. Ďalšími jej princípmi sú napríklad dodržiavanie národnostnej, rasovej a náboženskej tolerancie, princípy právneho štátu, sociálnej spravodlivosti či starostlivosti o životné prostredie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko