Na hlavný obsah

Španiel Pello Bilbao víťazom desiatej etapy na Tour de France. Výrazne si polepšil aj v celkovom poradí

Žltý dres si udržal Jonas Vingegaard

Španiel Pello Bilbao víťazom desiatej etapy na Tour de France. Výrazne si polepšil aj v celkovom poradí
Španielsky cyklista Pello Bilbao triumfoval v utorkovej desiatej etape 110. ročníka Tour de France. Foto: TASR/AP

Španielsky cyklista Pello Bilbao triumfoval v utorkovej desiatej etape 110. ročníka Tour de France. Jazdec tímu Bahrain Victorious prišiel do cieľa 167 km dlhej trasy z Vulcanie do Issoire v čase 3:52:34 h a v celkovom poradí si polepšil o štyri priečky na 7. miesto.

Druhý skončil Austrálčan Ben O’Connor (AG2R Citroën Team), tretí bol Georg Zimmermann z Nemecka (Intermarche-Circus–Wanty). Žltý dres si udržal Jonas Vingegaard pred Tadejom Pogačarom. Peter Sagan nefiguroval na popredných pozíciách, napokon obsadil 130. priečku.

Pozrite si posledný kilometer desiatej etapy:

Jazdcov čakal po dni oddychu náročný kopcovitý profil etapy s cieľom na rovine, po nedeľnom horskom dojazde mali pretekári jednoduchší záver. Čakalo na nich však horúce počasie, v niektorých fázach trate ukazoval teplomer viac ako 35 stupňov Celzia.

Úvodná horská prémia Col de la Moreno ponúkla vhodnú príležitosť na vytvorenie úniku. Pelotón sa úplne roztrhal, favoriti však kontrolovali situáciu. Po stúpaní na Col de Guery nasledoval najťažší kopec Col de la Croix St. Robert.

Po ňom sa na čele vytvorila sedemčlenná skupina, ktorú stíhala ďalšia sedmička, o tempo v nej sa staral najmä Julian Alaphilippe. Pelotón strácal 2:45 minúty, Pogačar s Vingegaardom nemali dôvod na paniku.

Skupina s Alaphilippom dostihla únik 85 kilometrov pred koncom, na čele sa striedalo v tempe 14 pretekárov. Hlavný balík naďalej zaostával okolo troch minút. O všetkom sa napokon rozhodlo po poslednom stúpaní na Cote de la Chapelle-Marcousse.

Najskôr na ňom pozbieral zvyšky síl Krists Neilands a odtrhol sa. Dvadsaťosemročného Lotyša však napokon dostihla pätica na čele s Bilbaom necelé tri kilometre pred páskou. V závere mal Španiel najviac síl a aj vďaka bonusovým sekundám sa dostal z 11. miesta do prvej päťky.

„Sústredili sme sa na dnešnú etapu. Chceli sme ísť do úniku, ale vedeli sme, že to bude po dni voľna ťažké. Dôležité bolo, že som nikdy nebol sám. Išiel som naplno. V závere som mal dosť energie, vedel som, že z tej šestice som najrýchlejší. Tento triumf venujem Ginovi Mäderovi,“ uviedol Španiel v cieľových priestoroch.

Rozhovor s víťazom 10 etapy:

V stredu je na programe 180 km dlhá etapa z Clermontu do Moulinsu, má zvlnený profil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport