Na hlavný obsah

Súd EÚ zamietol žiadosť katalánskych politikov o obnovenie imunity

Tú im predvlani odobral Európsky parlament.

Súd EÚ zamietol žiadosť katalánskych politikov o obnovenie imunity
Budova Súdneho dvora EÚ. Foto: Profimedia

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont a jeho dvaja kolegovia neuspeli na Súdnom dvore Európskej únie. Snažili sa o navrátenie imunity, ktorú im predvlani odobral Európsky parlament (EP). 

Tribunál únijného súdu v stredu (5. 7.) zamietol ich žalobu, ktorá podľa sudcov nemá opodstatnenie. Proti rozhodnutiu druhého najvyššieho orgánu európskej justície sa katalánski separatistickí politici môžu odvolať.

Puigdemont, Toni Comín a Clara Ponsatíová prišli o imunitu predvlani v marci, keď europarlament vyhovel žiadosti španielskych úradov usilujúcich sa o ich vydanie. Španielsko chce trio vedúcich katalánskych politikov stíhať za vzburu pre neústavné referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Európsky parlament zbavil trojicu poslancov imunity okrem iného preto, že skutky, z ktorých ich obvinili, sa stali ešte predtým, ako zasadli v EP a nesúviseli s výkonom ich mandátu.

Puigdemont a Comín sa členmi EP stali po európskych voľbách v roku 2019 a Ponsatíová v roku 2020 po tom, ako boli po brexite britské kreslá v EP rozdelené viacerým ostatným krajinám vrátane Španielska.

Parlament konal v súlade s normami

Sudcovia v Luxemburgu v stredu dospeli k záveru, že parlament konal úplne v súlade s únijnými normami. Odmietli argumenty politikov, že EP ich zbavil imunity v snahe znemožniť im ich aktivity.

Pravdivé podľa súdu nie je ani tvrdenie trojice, že by parlament porušil princíp nestrannosti, keď nevybral pre jednotlivé žiadosti o zbavenie imunity rôznych spravodajcov. EP môže určiť jediného spravodajcu pre viaceré súvisiace žiadosti, konštatoval súd.

Vlani súd celej trojici dočasne vrátil imunitu až do chvíle, kým jeho definitívne rozhodnutie nenadobudne právoplatnosť. Proti dnešnému verdiktu sa politici môžu odvolať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet