Na hlavný obsah

Katalánski europoslanci neuspeli s odvolaním na Všeobecnom súde EÚ

Môžu sa obrátiť na Súdny dvor EÚ.

Katalánski europoslanci neuspeli s odvolaním na Všeobecnom súde EÚ
Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont. Foto: ČTK/ZUMA

Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu v stredu (6. 7.) zamietol odvolanie bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a exministra zdravotníctva Toniho Comína proti rozhodnutiu Európskeho parlamentu (EP) z júna 2019, ktoré im znemožnilo vykonávať mandát poslancov.

Informovala o tom webová stránka denníka El Periódico de Catalunya a portál Catalan News Agency (CNA).

To, že Puigdemont a Comín nemohli zaujať kreslá v EP a vykonávať svoje mandáty, vyplynulo podľa súdu zo španielskych zákonov a nebolo výsledkom rozhodnutia tejto európskej inštitúcie.

Po Puigdemontovi, Comínovi i ďalšej političke Clare Ponsatíovej v Španielsku vyhlásili pátranie pre obvinenia z podnecovania k vzbure. Súvisí to s pokusom vyhlásiť nezávislosť Katalánska prostredníctvom referenda z roku 2017. Všetci traja žijú v exile v zahraničí.

Za poslancov Európskeho parlamentu ich zvolili vo voľbách 29. mája 2019. EP im však koncom júna 2019 zabránil prevziať si akreditácie a neuznal ich za europoslancov, píše El Periódico de Catalunya.

Španielska Ústredná volebná komisia trvala na tom, že novozvolení poslanci europarlamentu musia zložiť slávnostnú prísahu v Madride. Na základe ďalšieho rozhodnutia súdu z decembra 2019 im však umožnili prevziať kreslá europoslancov, píše CNA. Puigdemont a Comín sa môžu so svojou žiadosťou obrátiť na Súdny dvor EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet