Na hlavný obsah

Švajčiarska politika pomáha ruskému lídrovi Putinovi, tvrdí špecialista na boj s korupciou

Prístup krajiny k sankciám znepokojuje západ.

Švajčiarska politika pomáha ruskému lídrovi Putinovi, tvrdí špecialista na boj s korupciou
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Politika švajčiarskej vlády pomáha Vladimírovi Putinovi, tvrdí švajčiarsky právnik Mark Pieth, ktorý sa špecializuje na boj s korupciou. Ženevské centrum pro obchodovanie s komoditami hrá hlavnú úlohu pri obchádzaní protiruských sankcií.

Švajčiarsko je globálnym centrom obchodu s komoditami, ale toto odvetvie sa správa nekontrolovane, prehlásil Pieth. „Je to evidentné v súvislosti so sankciami proti Rusku. Ženevské centrum pre obchodovanie s komoditami hrá hlavnú úlohu pri ich obchádzaní,“ dodal.

Západné krajiny sú švajčiarskym prístupom znepokojené od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine. Kritizujú Bern, že odmietol Ukrajine poskytnúť švajčiarske zbrane, ale aj to, že podľa nich nedostatočne pátra po peniazoch oligarchov, ktoré by bolo možné zablokovať.

Americká delegácia prišla do Ženevy

V apríli bol v Berne najvyšší americký sankčný dôstojník Brian Nelson. Dnes je v Ženeve na zasadaní Asociácie komoditných spoločností (STSA Suissenégoce) delegácie amerického ministerstva financií. Diskusie sa zúčastní aj Štátny sekretariát pro hospodárske záležitosti (Seco).

Pieth požaduje, aby sa švajčiarska vláda pripojila k pracovnej skupine priemyslových krajín G7 pre sankcie proti Rusku. Bern zatiaľ pozvanie odmietal.

Pokiaľ by tam švajčiarska vláda bola, vedela by, kto bude zaradený na sankčný zoznam, a mohla by sankcie zaviesť skôr, než budú dotknutí môcť stiahnuť finančné prostriedky alebo aktivity zo Švajčiarska, hovorí švajčiarsky právnik.

Namiesto toho Seco pracuje na tom, „aby sa neutralita aj naďalej používala na podnikanie,“ uviedol Pieth a zdôraznil, že tento typ politiky prospieva ruskému prezidentovi Putinovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet