Na hlavný obsah

Szijjártó označil návrh EÚ dať 20 miliárd eur na ukrajinskú armádu za šokujúci

Vojna na Ukrajine podľa jeho slov nemá riešenie na bojisku.

Szijjártó označil návrh EÚ dať 20 miliárd eur na ukrajinskú armádu za šokujúci
Na snímke maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Návrh Európskej únie podporiť bojové úsilie Ukrajiny v nasledujúcich štyroch rokoch sumou 20 miliárd eur označil vo štvrtok (20. 7.) v Bruseli šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó za šokujúci.

Podľa servera telex.hu Szijjártó po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci novinárom povedal, že touto pomocou by sa režim vojny zabetónoval na ďalšie roky. Informoval o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Spravodajský server Politico v stredu (19. 7.) napísal, že na stole je plán, podľa ktorého EÚ poskytne Ukrajine podporný rámec vo výške 20 miliárd eur v samostatnom fonde. Ten možno použiť počas štyroch rokov.

EÚ by sa tak priamo nepodieľala na nákupoch zbraní, ale podporovala by zásielky zbraní členských štátov. Pomáhala by aj pri výcviku ukrajinských vojakov. Táto suma by bola nad rámec 50 miliárd eur, ktoré by pridelili na nevojenskú pomoc Ukrajine v rokoch 2024 až 2027, píše telex.hu.

Szijjártó dodal, že uvedené štvorročné obdobie naznačuje, že Brusel už nemyslí na mier v dlhodobom horizonte. Táto vojna podľa jeho slov nemá riešenie na bojisku. Ak budú boje pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, jedinou otázkou zostane, koľko ľudí – vrátane Maďarov žijúcich na Ukrajine – počas tejto doby zomrie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet