Na hlavný obsah

Tradičná Levočská púť sa skončila. Zúčastnilo sa jej takmer pol milióna ľudí

Veriaci prichádzali na Mariánsku horu od začiatku týždňa.

Tradičná Levočská púť sa skončila. Zúčastnilo sa jej takmer pol milióna ľudí
Veriaci na Levočskej púti. Foto: RTVS

Na Mariánskej hore vyvrcholila Levočská púť. Hlavným celebrantom záverečnej odpustovej omše bol pražský arcibiskup Jan Graubner. Podľa organizátorov bolo v nedeľu (2. 7.) na Mariánskej hore 110-tisíc pútnikov.

Veriaci prichádzali na Mariánsku horu už od začiatku týždňa. Pripravené boli aj sektory na stanovanie. V sobotu (1. 7.) sa na Levočskú púť vybrali napríklad bezdomovci z útulku v Žakovciach.

„Pre mňa je to aj trošku miesto, kde môžem ďakovať, kde môžem prosiť a kde sa trochu cvičím v zmysle pre obetu,“ uviedol diecézny riaditeľ Spišskej katolíckej charity Pavol Vilček.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Róbert Latta:

K dispozícii bola aj zdravotnícka služba „Od včera od rána, odkedy sme tu vlastne boli, sme ošetrili zhruba 45 pacientov. Ľahké poranenia, pohryznutia hmyzom, no a potom už dnes hlavne kolapsy, dehydratácie, nejaké tráviace ťažkosti,“ priblížila lekárka záchrannej zdravotnej služby Jana Sentivanová.

Slávnosť vyvrcholila odpustovou omšou. Pražský arcibiskup Jan Graubner poukázal aj na vojnu na Ukrajine. „Nás sa týka určite to, aby sme pochopili, že v takýchto bojoch sa nebojuje len zbraňami, ale aj informáciami. Rád by som povzbudil ľudí k tomu, aby hľadali vždy skutočnú pravdu, nielen to, čo sa ponúkne na prvý pohľad,“ povedal.

„Vcelku realisticky môžeme povedať, že tohtoročná púť, ak zoberieme 25. jún až 2. júl, dosiahla v návštevnosti číslo blížiace sa k 500-tisíc,“ uviedol moderátor podujatia Jozef Lapšanský.

Bazilika na Mariánskej hore patrí k najstarším pútnickým miestam na východnom Slovensku. Prvý kostolík sa v kronikách spomína už v 13. storočí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny