Na hlavný obsah

Gradujú prípravy na blížiacu sa Levočskú púť. Chystajú sa na ňu státisíce pútnikov z celého Slovenska

Oficiálne sa začala už pred štyrmi dňami.

Gradujú prípravy na blížiacu sa Levočskú púť. Chystajú sa na ňu státisíce pútnikov z celého Slovenska
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Levoči gradujú prípravy na blížiacu sa Levočskú púť. Na masové podujatie – tento rok už bez akýchkoľvek obmedzení – sa chystajú státisíce pútnikov z celého Slovenska. Oficiálne sa začala Levočská púť už pred štyrmi dňami. Vrcholom ale bude jej víkendový program.

Na Mariánskej hore v Levoči dolaďujú posledné detaily. “Vykosili celé priestranstvo. Pripravili v bazilike voľný prechod, zátarasy, pútnický dom. Je tu pripravených 30 mariánskych ornátov. Uzavrieme to vo štvrtok na večernom rozdelení služieb. Presne povieme, kto a kde bude stáť a za čo bude zodpovedať,“ priblížil moderátor a organizátor Levočských pútí Jozef Lapšanský.

Veľký pútnický týždeň začal už v pondelok (26. 6.), niektorí pútnici prichádzali na Levočskú horu až vo štvrtok (29. 6.). Najväčší nápor čaká Levoču cez víkend. Rátať preto musia s viacerými dopravnými obmedzeniami. “Bude uzávierka cesty 1/18. Do Levoče bude prístup len ľuďom, ktorí tu majú trvalé bydlisko alebo sú návštevníci Levočskej púte,“ uviedol primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

Aby doprava v meste neskolabovala, Železnice Slovenskej republiky vypravia zo Spišskej Novej Vsi do Levoče a späť 28 mimoriadnych vlakov.

“K týmto mimoriadnym vlakom zabezpečila Slovenská autobusová doprava aj kyvadlovú dopravu, ktorá bude zabezpečovať presun pútnikov zo železničnej stanice bližšie k Mariánskej hore. Aby to nemali pútnici tak ďaleko,“ dodal primátor.

Prípravám na levočskú púť sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Novinky tohtoročnej púte

Organizátori pripravili pre pútnikov bohatý program aj sprievodné podujatia. Novinkou tohtoročnej púte bude obnova krstných sľubov a ranné chvály. Púť osvieži hudbou a spevom nový zbor Cantica Nova.

“Mariánska púť bude fungovať tak, ako pred pandémiou. Každý veriaci sa opäť bude môcť vyspovedať. Budeme mať dostatok kňazov,“ priblížil dekan Levočského dekanátu Peter Majcher. Pripravení sú aj policajti či záchranári. “Vyvrcholí to o desiatej hodine v nedeľu (2. 7.). Omšu bude sláviť pražský arcibiskup mons. Ján Graubner,” dodal.

Meteorológovia hlásia na blížiaci sa víkend prehánky. Organizátori preto pútnikom radia, aby si do batoha pribalili pršiplášť alebo dáždnik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny