Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj odvolal veľvyslanca v Británii. Oficiálny dôvod zatiaľ neuviedol

Veľvyslanec hlavu štátu nedávno kritizoval.

Ukrajinský prezident Zelenskyj odvolal veľvyslanca v Británii. Oficiálny dôvod zatiaľ neuviedol
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal veľvyslanca v Británii Vadyma Prystajka. Výnos zverejnený na stránkach prezidentskej kancelárie síce neuvádza dôvody odvolania, ale denník Ukrajinska pravda pripomenul, že veľvyslanec nedávno kritizoval hlavu štátu za „nezdravý sarkazmus“ Zelenského výrokov na adresu britského ministra obrany Bena Wallaca. Agentúra AFP označila Prystajka za kľúčovú osobu vo vzťahoch medzi Kyjevom a Londýnom.

Británia patrí k hlavným spojencom Ukrajiny, ktorá už 17 mesiacov čelí ruskej agresii. Minister obrany Wallace počas nedávneho summitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse vyzval Kyjev, aby svojim partnerom prejavoval viac vďaky za poskytnutú vojenskú pomoc namiesto ustavičného žiadania nových typov zbraní. Viac ukrajinskej vďačnosti by podľa ministra tiež uľahčilo rozhodovanie o ďalšej pomoci.

Zelenskyj vtedy na tlačovej konferencii vo Vilniuse vyhlásil, že Ukrajina je veľmi vďačná Británii a jej ľudu za podporu. Dodal však aj pár viet na ministrovu adresu. „Zdá sa mi, že sme vždy boli vďační predsedovi vlády a ministrovi obrany. Len neviem, čo tým myslí, ako inak mám poďakovať. Nech mi napíše. Mohli by sme každé ráno ďakovať ministrovi osobne. Briti sú naši partneri, sme im vďační a možno si minister praje niečo špeciálne,“ uviedol šéf štátu.

Prystajko tieto vyjadrenia označil za „nezdravý sarkazmus“, čo všetci – vrátane britských médií – prijali ako kritiku hlavy štátu, dodala Ukrajinska pravda. Veľvyslanec následne svoju kritiku zmiernil do podoby vyjadrenia, že medzi spriatelenými krajinami nie je sarkazmus potrebný.

Ukrajinský denník pripomenul, že vlani v októbri Prystajko ako prvý zo zahraničných diplomatov odovzdal svoje poverovacie listiny novému britskému kráľovi Karlovi III. Veľvyslancom v Británii ho Zelenskyj vymenoval pred tromi rokmi. Predtým bol podpredsedom vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu a ešte skôr ministrom zahraničia a veľvyslancom pri NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet