Na hlavný obsah

Ukrajinský minister kultúry odstúpil. Zelenskyj kritizoval jeho rozhodnutia o udeľovaní štátnych peňazí

Tkačenko to nazval vlnou nedorozumení.

Ukrajinský minister kultúry odstúpil. Zelenskyj kritizoval jeho rozhodnutia o udeľovaní štátnych peňazí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vo štvrtok (21. 7.) neskoro večer odstúpil, pretože prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval ministrove rozhodnutia týkajúce sa udeľovania štátnych peňazí na projekty. TInformovala o tom agentúra DPA.

Nastala „vlna nedorozumení o dôležitosti kultúry v časoch vojny“, napísal Tkačenko vo štvrtok večer na platforme Telegram. Aj pri predkladaní demisie bránil míňanie štátnych peňazí na kultúrne projekty, dokonca aj v období vojny.

„Kultúra počas vojny je dôležitá, pretože neprebieha len vojna o územia, ale aj o ľudí,“ uviedol Tkačenko. „Súkromné a rozpočtové peniaze pre kultúru počas vojny nie sú menej dôležité než drony, pretože kultúra je štítom chrániacim našu identitu a naše hranice,“ dodal.

Zelenskyj predtým vo štvrtok v pravidelnom večernom videopríhovore oznámil, že požiadal premiéra Denysa Šmyhaľa, aby zvážil nahradenie Tkačenka iným politikom.

„V čase vojny, ako je táto, by sa mala maximálna pozornosť štátu, a teda aj štátne prostriedky, venovať obrane. To je jasná vec,“ povedal Zelenskyj.

„Múzeá, kultúrne centrá, symboly, televízne seriály – toto všetko je dôležité, ale teraz sú tu iné priority,“ vyhlásil ukrajinský prezident. Miestne úrady by mali využívať peniaze zo štátneho rozpočtu „spravodlivo a správne“, vysvetlil Zelenskyj.

„Dlažobné kocky, výzdoba mesta a fontány môžu počkať na obdobie po víťazstve,“ dodal vo videu prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet