Na hlavný obsah

Úspory budúcich dôchodcov v druhom pilieri opäť rastú

Týka sa to najmä indexových či akciových fondov.

Úspory budúcich dôchodcov v druhom pilieri opäť rastú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úspory budúcich dôchodcov v druhom pilieri sa opäť dostávajú do plusových čísel. Týka sa to najmä indexových či akciových fondov. K lepším hodnotám smerujú aj garantované fondy.

Kým v minulom roku sa niektoré negarantované fondy prepadli od desiatich po takmer 30 percent, dnes už začínajú zarábať. V priemere okolo jedenásť percent.

“Po katastrofálnom roku 2022 sa akciové a indexové fondy v druhom pilieri, ale nie len v druhom pilieri, vracajú takmer na úroveň historických maxím. Ešte sme ju teda nedosiahli, ale predpokladám, že z dlhodobého hľadiska ju prekonáme,“ uviedol ekonóm z J&T banky Stanislav Pánis.

Téme druhého piliera sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

“Pre budúcich dôchodcov a sporiteľov je to pozitívna správa, že finančné trhy nie sú len o prepadoch, ale sú primárne o rastoch. Na to vznikli a sporitelia z toho môžu ťažiť,“ spresnil analytik z Partners Investments Maroš Ovčarik.

Dôvod na radosť môžu mať aj sporitelia, ktorí svoje úspory nechávajú v menej rizikových – garantovaných fondoch. Tie však podľa analytikov rastú skôr symbolicky a zďaleka nezabezpečia taký dôchodok ako akcie či indexy.

“Napriek tomu, že očakávame zisky z dlhopisových fondov, hromadný presun úspor z dlhopisov do indexov je správnym krokom predovšetkým pre ľudí, ktorí majú ešte dlhšie obdobie do dôchodku. Povedzme 10-15 a viac rokov. Očakávame, že indexové fondy začnú zarábať,“ ozrejmil finančný analytik OVB Marián Búlik.

Vhodný čas na presun

Zástupca dôchodkových správcovských spoločností hovorí, že práve v tomto období je najvhodnejší čas na presun sporiteľov z menej rizikových – dlhopisových fondov – do tých výnosnejších. Úspory v garantovaných fondoch má aktuálne zhruba 47 percent sporiteľov.

“Výhľad pre negarantované fondy, prevažne teda indexové fondy, je zatiaľ stále pozitívny. A to s tým, že môže nastať, samozrejme, recesia aj v USA. To by pre akciové fondy znamenalo určitý pokles výkonnosti,“ dodal predseda predstavenstva Kooperativa DSS Matej Varga.

“Budú aj obdobia prepadov a po najväčších prepadoch prichádzajú najväčšie nárasty. Dôležité pre sporiteľov nie je sledovať tieto úspory a nejakým spôsobom reagovať na prepady, prípadne nárasty, ale jednoducho raz to nastaviť a nechať pracovať úspory na mnoho rokov,“ doplnil Ovčarik.

V druhom pilieri je aktuálne viac ako 1,7 milióna ľudí, ich úspory sú vyše 13 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika