Na hlavný obsah

Ľudia, ktorí sa od mája prvýkrát zamestnajú, si budú na dôchodok automaticky sporiť aj v druhom pilieri

Môžu z neho však vystúpiť.

Ľudia, ktorí sa od mája prvýkrát zamestnajú, si budú na dôchodok automaticky sporiť aj v druhom pilieri
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudia, ktorí sa od mája prvýkrát zamestnajú, si budú na dôchodok automaticky sporiť aj v druhom pilieri. Je to jedna z noviniek, ktorú priniesla reforma dôchodkového sporenia. Ak sa rozhodnú, že druhý pilier nechcú, môžu z neho vystúpiť.

Ľudia, ktorí prvýkrát vstúpia na trh práce, budú mať pol roka na to, aby sa rozhodli, do ktorej dôchodkovej správcovskej spoločnosti pôjde časť z ich povinných odvodov. Ak tak neurobia, jednu z nich im pridelí Sociálna poisťovňa.

„SP bude prideľovať týchto sporiteľov rovnomerne, to znamená, že každá DSS dostane rovnaký počet automaticky vstupujúcich sporiteľov od SP,“ spresnil predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Miroslav Kotov.

Zmenám v druhom pilieri sa venovala Diana Kovaľová:

„Pokiaľ s pridelenou DSS-kou nebudem súhlasiť, môžem ju zmeniť, ale až po roku,“ doplnil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Noví sporitelia budú zaradení do predvolenej investičnej stratégie. Ich peniaze sa budú zhodnocovať v indexových fondoch.

Noví sporitelia

V druhom pilieri si aktuálne sporí vyše jeden 1,7 milióna ľudí. Nových sporiteľov budú od mája tvoriť predovšetkým absolventi stredných či vysokých škôl.

„My sme sa snažili zistiť aj aká je o tom informovanosť. Zatiaľ o tom veľa ľudí nevie a hlavne aj mladých. Je to naozaj dobrý krok k tomu, aby študenti nemuseli myslieť na to, čo budú robiť v dôchodku,“ povedala predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Zuzana Hozlarová.

„Oni pôjdu do dôchodku o 40 až 45 rokov. Podľa všetkých štúdii vidíme, že vzhľadom na to, ako sa mení demografický tlak, tak prvý pilier bude smerovať k nižšej štedrosti,“ vysvetlil Kotov.

„Štátny rozpočet ani SP, to už jednoducho nebudú stíhať financovať v takej výške ako doteraz. Naozaj je dobré poslúchať to pravidlo našich starých materí, že netreba dávať vajcia do jedného košíka, ale diverzifikovať, aby ste mali minimálne dva zdroje príjmu na starobu,“ dodal ekonóm Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Ak sa niektorí sporitelia predsa len rozhodnú, že si na dôchodok v druhom pilieri sporiť nechcú, môžu z neho do dvoch rokov vystúpiť. O nasporené peniaze neprídu, presunú sa do Sociálnej poisťovne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko