Na hlavný obsah

Cichanovská dostala anonymnú správu o smrti manžela. Nič o ňom nevie už mesiace

Cichanovského odsúdili na 18 rokov väzenia.

Cichanovská dostala anonymnú správu o smrti manžela. Nič o ňom nevie už mesiace
Líderka opozície v Bielorusku Sviatlana Cichanovská na bezpečnostnej konferencii Globsec. Foto: SITA/Jakub Julény

Líderka exilovej bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v utorok (4. 7.) dostala anonymnú správu, v ktorej sa písalo o úmrtí jej väzneného manžela Siarheja. Cichanovská pritom nemá od marca o manželovi nijaké správy. Informovala o tom agentúra AFP.

„Dnes som dostala veľmi zvláštnu a znepokojivú správu. Neznáma osoba mi napísala, že môj manžel Siarhej zomrel vo väznici v Žodzine,“ napísala Cichanovská v príspevku na Twitteri. Dodala však, že to nie je prvýkrát, čo sa šíria podobné fámy a v súčasnosti nevie o ničom, čo by dokazovalo, že jej manžel je skutočne mŕtvy.

„O Siarhejovi som nepočula od 9. marca a prístup k nemu zakázali aj právnym zástupcom,“ povedala.

Agentúra AFP pripomína, že Bielorusko je autoritársky štát, v ktorom režim prezidenta Alexandra Lukašenka už tri desaťročia utláča opozíciu a médiá. Bieloruská organizácia Viasna uvádza, že v Bielorusku sa momentálne nachádza viac ako 1500 politických väzňov.

Manžel Cichanovskej skončil za mrežami v máji 2020, keď sa pripravoval kandidovať proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v augustových prezidentských voľbách. Cichanovská napokon vo voľbách kandidovala namiesto svojho manžela.

V roku 2021 Cichanovského odsúdili na 18 rokov väzenia za organizovanie protestov a podnecovanie nenávisti, uviedli bieloruské štátne médiá.

„O Siarheja sa bojím každý deň. Je ťažké žiť, keď neviete, či je váš manžel nažive, alebo nie,“ vyhlásila Cichanovská. Dodala, že najnovšia anonymná správa o manželovej smrti je „pokusom režimu o vytvorenie tlaku nielen na politických väzňov, ale i na ich rodiny“.

AFP pripomína, že sama Cichanovská žije v exile v susednej Litve. V Bielorusku ju v neprítomnosti odsúdili na 15 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet