Na hlavný obsah

Po útoku na reštauráciu v Kramatorsku zomrela ukrajinská spisovateľka Viktorija Amelinová

Počet obetí útoku tak stúpol na 13.

Ukrajinská spisovateľka Viktorija Amelinová zomrela v dôsledku zranení, ktoré utrpela pri ruskom raketovom útoku na pizzeriu v Kramatorsku z minulého týždňa. Informoval o tom v nedeľu (2. 7.) ukrajinský PEN klub. Celkový počet obetí tohto útoku sa tým zvýšil na 13.

Ruská raketa zasiahla 27. júna pizzeriu Ria Lounge, ktorá bola tou dobou plná ľudí. Zranenia utrpelo asi 60 ľudí. Amelinová tu sprevádzala kolumbijskú delegáciu. Ukrajinské úrady informovali o mŕtvych a zranených z radov civilistov. Moskva naopak tvrdí, že v meste na východe Ukrajiny zlikvidovala ukrajinských armádnych činiteľov.

Autorka románov a kníh pre deti mala 37 rokov. Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári sa zapojila do činnosti organizácie Truth Hounds, ktorá sa zaoberá ľudskými právami a dokumentuje vojnové zločiny na oslobodených územiach Ukrajiny.

V češtine vyšli úryvky z autorkinho románu Novembrový syndrom a tiež poviedky Bezejmenní a Mariina predtucha. Po slovensky publikovala obrázkovú knihu Ktosi alebo Vodné srdce, ktorú tiež ilustrovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet