Na hlavný obsah

V Holandsku padla vláda, môžu za to nezhody pri azylovej politike

Do predčasných volieb bude pokračovať ako úradnícka.

V Holandsku padla vláda, môžu za to nezhody pri azylovej politike
Na snímke holandský premiér Mark Rutte. Foto: RTVS

V Holandsku padla vláda. Dôvodom sa stali nezhody pri azylovej politike. Premiér Mark Rutte chce obmedziť počet cudzincov prichádzajúcich do krajiny.

Pádu holandskej vlády sa v reportáži venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik:

Holandská tlačová agentúra AMP informovala, že vláda padla po neúspešných krízových rokovaniach. Ich hlavnou témou bol program najsilnejšej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu. Rutte v ňom presadzuje sprísnenie azylovej politiky.

Do Holandska by podľa neho mohli za vojnovými utečencami prísť deti až po dvoch rokoch a v obmedzenom počte. Návrh kritizovali dve zo štyroch koaličných strán.

Rutte stál na čele už štyroch holandských vlád. S 13 rokmi vo funkcii je najdlhšie slúžiacim premiérom v dejinách krajiny. V EÚ je v úrade dlhšie len maďarský premiér Viktor Orbán.

Do volieb bude pôsobiť ako úradnícka

Holandská vláda pod vedením premiéra Marka Rutteho po piatkovom oznámení o svojom rozpade pokračuje v podobe úradníckej vlády až do predčasných volieb, ktoré sa pravdepodobne budú konať v polovici novembra.

Verejnoprávna holandská televízia NOS krátko po ozname to upozornila, že Rutteho kabinet pokračuje v podobe úradníckej vlády. Znamená to, že nemôže prijímať závažné politické rozhodnutia až do nových volieb. Predčasné voľby sa podľa NOS pravdepodobne uskutočnia v polovici novembra tohto roku.

Rutte vo svojom vyhlásení neobvinil z rozpadu koalície nijakú konkrétnu stranu. Upozornil na to, že jeho kabinet sa v posledných mesiacoch pokúšal dohodnúť na novej azylovej politike.

Pokiaľ však ide o práva na zlúčenie rodín pre utečencov žijúcich v Holandsku, čelil premiér tlaku z vlastnej Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu (VVD). Tá v tejto súvislosti požadovala sprísnenie opatrení, s čím súhlasila Kresťanskodemokratická výzva (CDA), proti však bola najmä liberálna strana D66.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že koaličné strany uvažujú o azylovej politike úplne inak a žiaľ, musíme dospieť k záveru, že rozdiely sú neprekonateľné,“ povedal Rutte počas nočnej tlačovej konferencie a dodal, že v sobotu sa chystá rezignáciu vlády predložiť kráľovi v písomnej podobe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet