Na hlavný obsah

V rieke Odra na českej strane hynú ryby, prúd ich odnáša do Poľska

Zdroj otravy rýb nebol na poľskej strane.

V rieke Odra na českej strane hynú ryby, prúd ich odnáša do Poľska
Uhynutá ryba sa nachádza na brehu rieky Odra. Foto: TASR/AP

V rieke Odra na českej strane hynú ryby, uviedla v stredu (26. 7.) poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová a jej český kolega Petr Hladík to potvrdil. O úhyne rýb na českej strane informoval aj poľský vodohospodársky podnik. Uviedla to na svojej webovej stránke televízia TVN 24.

Poľské úrady teraz vyšetrujú situáciu v obci Chalupki po náleze uhynutých rýb, ktoré priniesol prúd z českej strany hranice, uviedla ministerka. Chalupki sa nachádzajú priamo na českej hranici oproti Bohumínu, na opačnom brehu rieky Odry.

Podľa poľského štátneho podniku Wody Polskie jeho pracovníci v stredu ráno spozorovali ryby v hraničnom úseku rieky Odry. Ubezpečili, že zdroj otravy rýb nebol na poľskej strane, ale že lepkavé ryby sa dostali s prúdom z českej strany. Spoločnosť uviedla, že okamžite kontaktovala svoj partnerský podnik na českej strane, Správu povodia Odry, aby zistila zdroj a prijala príslušné opatrenia.

„Naliehavo som sa telefonicky spojil s českým ministrom životného prostredia Petrom Hladíkom, ktorý potvrdil úhyn rýb v rieke Odra na českej strane pri hraniciach. Minister uviedol, že na miesto odišli pracovníci služby, aby získali vzorky na analýzu. O výsledkoch vyšetrenia a aktuálnej situácii budeme informovaní,“ napísala Moskwová na twitteri.

Situáciu monitoruje aj poľské ministerstvo zahraničných vecí, uviedol námestník ministra Pawel Jabloński. Dodal, že nariadil pracovníkom poľského konzulátu v Ostrave, aby sa vybrali na miesto a podporili zástupcov poľského ministerstva životného prostredia pri kontaktovaní českých orgánov a dokumentovaní situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet