Na hlavný obsah

V Saudskej Arábii sa uskutoční samit o Ukrajine. Zúčastní sa ho až 30 krajín

Spojené štáty a Európa sa usilujú získať širokú medzinárodnú podporu pre mier.

V Saudskej Arábii sa uskutoční samit o Ukrajine. Zúčastní sa ho až 30 krajín
Ilustračná snímka ukrajinskej vlajky. Foto: Unsplash

V saudskoarabskej Džidde budú na začiatku augusta rokovať zástupcovia až 30 západných a kľúčových rozvojových krajín o Ukrajine. S odvolaním sa na diplomatov o tom v sobotu (29. 7.) informuje americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

Spojené štáty a Európa sa podľa neho usilujú získať širokú medzinárodnú podporu pre mier, ktorého podmienky si stanoví Ukrajina. Rusko nepozvali.

Stretnutie, na ktorom sa zúčastnia aj zástupcovia Indie či Brazílie, sa uskutoční 5. a 6. augusta, uvádza WSJ. Uskutoční sa v čase, keď medzi Západom a Ruskom narastá rivalita o podporu zo strany najdôležitejších rozvojových krajín. Mnoho z nich doteraz v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine zaujíma neutrálny postoj.

Predstavitelia Ukrajiny a západných krajín dúfajú, že snahy získať na svoju stranu rozvojové štáty by mohli vyvrcholiť mierovým samitom, ktorý by sa konal ešte tento rok a na ktorom by sa svetoví lídri prihlásili k spoločným zásadám pre vyriešenie konfliktu na Ukrajine.

Podľa nich by takéto princípy mohli byť základom pre možné budúce rokovania o mieri medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré by boli v prospech Kyjeva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj niekoľkokrát povedal, že jeho krajina nebude rokovať s Ruskom o mieri, kým sa ruské vojská nestiahnu z okupovaných ukrajinských území.

Moskva potom trvá na svojich požiadavkách. Nehodlá sa vzdať ani tých častí Ukrajiny, ktoré síce vlani anektovala, ale potom nad nimi kontrolu stratila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet