Na hlavný obsah

V Singapure popravili ženu odsúdenú za pár gramov heroínu. Krajina má najprísnejšie tresty za obchodovanie s drogami.

Ide o prvú ženu po takmer 20 rokoch.

V Singapure popravili ženu odsúdenú za pár gramov heroínu. Krajina má najprísnejšie tresty za obchodovanie s drogami.
Ilustračná snímka väzenia. Foto: Unsplash

Singapur v piatok popravil prvú ženu za uplynulé dve desaťročia, potvrdili tamojšie úrady. Singapurčanka Saridewi Djamaniová (45) bola 6. júla 2018 odsúdená za obchodovanie s 30 gramami heroínu. Je druhou osobou odsúdenou za drogy, ktorú tento týždeň popravili v Singapure – po jej krajanovi Mohdovi Azizovi bin Hussainovi, a 15. popravenou osobou v tomto mestskom štáte v juhovýchodnej Ázii od marca 2022.

Ženu obesili vo väznici Changi. Singapurský Ústredný úrad pre drogy (CNB) uviedol, že jej bol podľa zákona poskytnutý „úplný riadny (súdny) proces“. Najvyšší súd vlani 6. októbra zamietol jej odvolanie a neúspešná bola aj žiadosť o prezidentskú milosť.

Minimálna tolerancia drog

Singapur má jedny z najprísnejších protidrogových zákonov na svete. Trest smrti hrozí každému, u koho nájdu 500 gramov marihuany či 15 gramov heroínu. Britský miliardár Richard Branson opäť kritizoval Singapur za popravy. Uviedol, že trest smrti nie je odstrašujúcim prostriedkom proti zločinu.

„Drobní obchodníci s drogami potrebujú pomoc, pretože väčšina z nich je pre svoju situáciu šikanovaná,“ napísal Branson vo štvrtok na sociálnej sieti. Podľa organizácie Transformative Justice Collective, skupiny pre ľudské práva so sídlom v Singapure, bola Saridewi Djamaniová jednou z dvoch žien, ktoré čakali na výkon trestu smrti v Singapure.

Naposledy tento mestský štát ženu popravil v roku 2004, keď bola za obchodovanie s drogami popravená Yen May Woenová.

Má ísť o odstrašujúci účinok

Tamojšie úrady tvrdia, že prísne protidrogové zákony pomáhajú udržať Singapur ako jedno z najbezpečnejších miest na svete. Podľa nich má trest smrti za drogové trestné činy má širokú podporu verejnosti.

Obhajcovia zákazu trestu smrti to spochybňujú. „Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že trest smrti má jedinečný odstrašujúci účinok alebo že má akýkoľvek vplyv na užívanie a dostupnosť drog,“ uviedla Chiara Sangiorgiová z organizácie Amnesty International (AI).

AI upozorňuje, že Singapur je popri Číne, Iráne a Saudskej Arábii jednou zo štyroch krajín, ktoré v uplynulom čase vykonali popravy súvisiace s drogami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet