Na hlavný obsah

V Spojených štátoch je už možné ochutnať mäso zo skúmavky. Má chrániť zdravie ľudí, ale aj životy zvierat

Za porciu takéhoto mäsa si však priplatíte.

V Spojených štátoch je už možné ochutnať mäso zo skúmavky. Má chrániť zdravie ľudí, ale aj životy zvierat
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Spojených štátoch je už možné ochutnať mäso zo skúmavky. Revolučná novinka má chrániť zdravie ľudí, životy zvierat a prispieť k udržatelnosti poľnohospodárstva. Prvé reakcie šéfkuchárov sú pozitívne. Za porciu takéhoto mäsa si však priplatíte.

Alternatívy k mäsu ponúkajú rôzne firmy po celom svete. Vyrábajú ho však z rastlinných buniek. Dve spoločnosti v Spojených štátoch teraz dostali licencie na to, aby to robili z buniek zvierat. Mäso pestujú v oceľových nádržiach s použitím buniek, ktoré pochádzajú zo živého zvieraťa či z oplodneného vajíčka.

Mäsu zo skúmavky sa venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

“Používame živočíšne bunky, tuk alebo svaly. Môžeme pridať aj rastlinné bunky. Ich kombináciou vieme vytvoriť najrôznejšie potravinové produkty, od vajec, cez kuracie mäso až po hovädzie a ryby,“ spresnil výkonný riaditeľ spoločnosti Eat Just, Inc. Joshua Tetrick.

Pokrok v tejto oblasti naštartovali obavy z vplyvu intenzívneho hospodárstva na životné prostredie, rast populácie, aj záujem verejnosti o zdravšie alternatívy.

„Hľadáme lepší spôsob ako nasýtiť milovníkov mäsa. Čistejší a bezpečnejší spôsob. Bez toho aby sme zabíjali zvieratá, bez všetkého toho priemyslu okolo, spotreby vody, pôdy a iných zdrojov. Myslím, že práve toto je správne cesta,“ uviedol Tetrick.

Šéfkuchári už pracujú na tom, aby z takýchto produktov vyťažili maximum. „Nie je ľahké s tým pracovať, ale chuť je lahodná a textúra je na mieste. Navyše je to zdravé pre nás aj pre našu planétu,“ dodal šéfkuchár Jason Hull.

Aj toto mäso má však svoje muchy. Zatiaľ ho produkujú len v obmedzenom množstve a stále je niekoľkokrát drahšie ako klasické mäso. Z výživového hľadiska tiež nie je jeho plnohodnotnou náhradou. Spojené štáty sú po Singapure len druhou krajinou na svete, kde sú takéto produkty dostupné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet