Na hlavný obsah

V Zázrivej odstraňujú povodňové škody. Obyvatelia upratovali cesty i dvory od nánosov skál bahna

Obec ráno znížila stupeň povodňovej aktivity.

V Zázrivej odstraňujú povodňové škody. Obyvatelia upratovali cesty i dvory od nánosov skál bahna
V obci Zázrivá v okrese Dolný Kubín odstraňujú škody po búrke. Foto: RTVS

V obci Zázrivá v okrese Dolný Kubín odstraňujú škody po búrke. Samospráva vyhlásila tretí povodňový stupeň. V horských častiach sa voda vybrežila z troch potokov. Nánosy hliny a skál čistili obyvatelia na ceste aj vo dvoroch.

„Prišli mraky, búrka a ľudia mi zrazu volali, že ich vytápa nás a tečie to dole komunikáciami. Tak sme okamžite vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity a nasadili sme okolo sedem kusov techniky,“ vysvetlil starosta Zázrivej Matúš Mních.

Takto to v Zázrivej vyzeralo ešte v stredu (26. 7.). Po intenzívnom daždi sa voda z Rozsutca a okolitých lúk nazhromaždila v malých potokoch v doline. „Bolo to tu taká katastrofa, že tam to hlavne upchalo hore a odtiaľ to už išlo kade tade. Tu sa brat bál, že mu trochu aj dom zaplaví,“ uviedol obyvateľ Zázrivej Slavomír Zaťko.

Téme sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Prívalová voda sa vybrežila a zaliala cesty, dvory domov a pivnice. „Tá voda bola takto , ako sú tie vyplavené drevá a potom to postupne odišla,“ dodal miestny obyvateľ. „Vždy tak nevinne pôsobí, že máte problém nabrať tu kýbeľ vody. Nepamätám si v najbližšej minulosti, že by takto naraz stúpol. V niektorých úsekoch to bolo možno dvestoročná voda, nie storočná,“ povedal starosta Mních.

Obyvatelia postupne odpratávajú nánosy hliny a skál, ktoré im voda splavila pred domy. Po tom, čo sa zlepšilo počasie, obec ráno znížila stupeň povodňovej aktivity z tretieho na druhý. Odvolať mimoriadnu situáciu chcú večer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny