Na hlavný obsah

VIDEO: Diváci na Tour zavinili ďalší pád. Radšej nech zostanú doma, hneval sa Cras

S Tour sa musel rozlúčiť po páde v ôsmej etape.

Najprestížnejšie cyklistické preteky Tour de France prilákajú každý rok k televíznym prijímačom milióny fanúšikov. A nielen k ním. Podľa odhadov si trojtýždňové etapové preteky príde pozrieť na vlastné oči trinásť až pätnásť miliónov nadšencov z celého sveta.

Tí chcú byť pri svojich obľúbencoch čo najbližšie, a preto často porušujú odporúčania organizátorov a svojím nezodpovedným správaním tak ohrozujú seba i samotných pretekárov.

Posledným cyklistom, ktorý na Starej dáme doplatil práve na nedisciplinovaného fanúšika, je Belgičan Steff Cras. Ten sa ocitol šesť kilometrov pred koncom ôsmej etapy na zemi spoločne so Simonom Yatesom a Mikelom Landom. Poslední dvaja menovaní síce stratili svoje pozície, avšak na Tour môžu pokračovať. Cras do ďalších etáp už nezasiahne.

Pád, po ktorom už Cras nemôže pokračovať na Tour:

Ako sa neskôr ukázalo, pád zavinil fanúšik, ktorý si fotografoval pelotón a neustúpil cyklistom. Mediálny manažér francúzskeho tímu TotalEnergies vyslanému štábu RTVS potvrdil, že Cras bol v nemocnici, kde absolvoval niekoľko vyšetrení aj röntgen. Ten preukázal, že 27-ročný cyklista nemá zlomenú žiadnu kosť, silno si však narazil hlavu a kľúčnu kosť.

Cras patril k najväčším prekvapeniam v doterajšom priebehu Tour. Po siedmich etapách figuroval na výbornej 13. priečke celkového poradia a na lídra Jonasa Vingegaarda strácal len šesť minút.  

Po vynútenom odstúpení z pretekov bol poriadne nahnevaný. Svoje dojmy opísal aj na sociálnej sieti. „Keď divák stojí viac ako meter v ceste a neuhne, keď prichádza pelotón, tak radšej nech zostane doma. Nemáte voči nám jazdcom žiaden rešpekt. Verím, že cítiš vinu, pretože na Tour končím kvoli tebe,“ nešetril kritikou tímový kolega Petra Sagana.

Diváci sa opäť nepoučili

O niečo viac šťastia ako Cras mal v úvode deviatej etapy Lilian Calmejane. Na francúzskeho cyklistu padli vlajočky, čo spôsobilo, že sa ocitol na vozovke. Nahnevaný Calmejane sa, našťastie, rýchlo otriasol a pokračoval v etape.

Pozrite si spomínaný pád, ktorý zavinil jeden z fanúšikov:

Svoj názor na nedisciplinovaných fanúšikov pri trati vyjadril v štúdiu RTVS aj náš expert Martin Velits. Bývalý cyklista, ktorý strávil vo World Tour viac ako desať sezón, bol počas kariéry svedkom viacerých podobných situácií. „Toto je čaro cyklistiky, ktorá je špecifickým športom. V žiadnom inom športe sa divák nedokáže dostať tak blízko k športovcom, ako práve počas cyklistických pretekov. Každý rok sme svedkami podobných incidentov.

Nájsť nejaké riešenie však nie je jednoduché. Pomôcť môže len osveta divákov, ktorí si musia uvedomiť, že cyklistika je rýchlostný šport. Diváci nevedia odhadnúť, ako rýchlo sa k ním vie pelotón priblížiť. Tesne pred cieľom sa pelotón pohybuje aj 60 kilometrovou rýchlosťou, čo je skvelý mix na to, aby sa stalo niečo také, ako včera,“ vysvetli Velits.

Celý komentár oboch našich expertov si môžete pozrieť vo videu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport