Na hlavný obsah

Vtáčou chrípkou sa nakazili aj mačky, mnoho z nich uhynulo. Potvrdili to testy poľských veterinárov

Mačky majú dýchacie a neurologické problémy.

Vtáčou chrípkou sa nakazili aj mačky, mnoho z nich uhynulo. Potvrdili to testy poľských veterinárov
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Veterinári v Poľsku zaznamenali prípady nákazy vtáčou chrípkou u mačiek. V Štátnom veterinárnom ústave v Pulawách (PIWET) preverili 40 vzoriek od chorých zvierat, u 21 testov potvrdili prítomnosť vtáčej chrípky H5N1. Podľa expertov sa nevie, ako sa mačky nakazili.

V rôznych miestach Poľska sa v posledných dňoch objavujú správy o náhlych ochoreniach mačiek, ktoré majú dýchacie a neurologické problémy, mnoho z nich uhynulo.

Objavili sa špekulácie, či sa mačky nemohli nakaziť po požití hydinového mäsa, ktorým ich kŕmili. To však šéf PIWET Stanislaw Winiarczyk nepovažuje za pravdepodobné vzhľadom na to, že mačkám sa nedáva mäso surové, ale tepelne upravené a vírus sa pri príprave zničí. V súčasnosti nevidí riziko prenosu z mačiek na človeka.

„Vychádzam z informácií a vedecky podložených skúseností, podľa ktorých sa doteraz človek od mačky nenakazil,“ povedal Winiarczyk.

Vyzýva chovateľov mačiek, aby im zabránili v kontakte s voľne žijúcimi vtákmi, nekŕmili ich mäsom, o ktorom nevedia, odkiaľ pochádza, dobre im umývali misky na kŕmenie a aby občas vydezinfikovali balkón.

Winiarczyk pripustil, že zatiaľ sa nedá jednoznačne povedať, ako sa mačky vtáčou chrípkou nakazili. „Vo všetkých vzorkách, ktoré sme skúmali, je vírus takmer identický, čo môže znamenať, že pochádza z jedného zdroja,“ uviedol. „Ale kde je ten zdroj? To ešte nevieme,“ dodal šéf PIWET.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet