Na hlavný obsah

Zásahový tím proti medveďom podľa poslancov nefunguje. Žiadajú, aby sa výraznejšie strieľali

Chcú, aby sa urýchlene rokovalo s eurokomisiou.

Zásahový tím proti medveďom podľa poslancov nefunguje. Žiadajú, aby sa výraznejšie strieľali
Na snímke členovia Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Foto: TASR/Dano Veselský

Medvede by sa mali začať výrazne strieľať. Aj po takýchto radikálnych riešeniach v utorok (18. 7.) volali poslanci parlamentu. Od ministra životného prostredia Milana Chrenka žiadajú, aby začal urýchlene rokovať s eurokomisiou o jeho regulácii. Jeho odpoveď ich neuspokojila.

Poslancov dohnali za rokovací stôl štyri strety medveďa s človekom len za uplynulé dva týždne. Zásahový tím, ktorý ako jediný môže problémové jedince strieľať, podľa nich nefunguje.

Zasadnutiu parlamentného výboru k situácii s medveďmi sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Jeden pustí rapkáč, druhý pustí delobuch ano? A tretí jedného odstrelí. Nie, tu nám treba stovky medveďov odstreliť! Stovky,“ povedal predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár.

„Proste medveď má dostať guľu. Akonáhle príde k ľudom, bám a je po ňom.! To je jediná možnosť, a ja tú prírodu naozaj mám rád,“ skonštatoval otec muža, ktorého napadol medveď.
„Je potrebné zvoliť radikálne, nie protizákonné, ale urýchlené riešenie,“ myslí si poslanec NR SR Ján Mičovský.

Posilnenie zásahového tímu na Slovensku – to je momentálne najrýchlejšia možnosť odstrániť problémové medvede,“ doplnil minister životného prostredia Milan Chrenko.

Na radikálnejšie riešenia potrebujú súhlas eurokomisie

Na ministerstve vraj už vytvárajú štvrtý zásahový tím. Pôsobiť bude hlavne na severe. Minister chce zapojiť aj viac policajtov a poľovníkov. Na radikálnejšie riešenie, aké požadujú poslanci, potrebujeme súhlas eurokomisie. Volá po ňom aj agrominister.

„Pri mimoriadnej situácii a na Slovensku je mimoriadna situácia, či je to ohrozenie zdravia a človeka, chov zvierat, návštevy hôr, je možnosť požiadať Eurokomisiu, že požadujeme výnimku, aby sa nariadil odlov medveďa,“ skonštatoval minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

„Samozrejme budeme komunikovať s Európskou komisiou o tých možných riešeniach. Podľa tých našich skúseností nie je to niečo, čo by sa dalo vybaviť za týždeň,“ doplnil Chrenko.

„Dá sa osobne, telefonicky. A je to urgentná situácia takže treba do toho vložiť celú aktivitu,“ skonštatoval Bíreš.

Poslanci od ministra požadujú aj to, aby medveďa oficiálne preradil medzi chránené zvieratá s povoleným odstrelom. Ochranári im pripomínajú, že skôr treba skončiť s pestovaním plodín v horských oblastiach a zbaviť sa vnadísk od poľovníkov. Marián Hletko ich našiel už desiatky.

„Nemôžete očakávať že sa nenaučí medveď na ľudskú potravu, keď budeme mu stále sypať za obcou ľudské potraviny,“ uzavrel hlavný poradca ministra životného prostredia Marián Hletko.

Poslanci by sa mohli medveďmi zaoberať aj na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Opozícia už potrebných 30 hlasov poslancov vyzbierala, zatiaľ ich ale do podateľne neodovzdala

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko