Na hlavný obsah

Zastavte chaos na ministerstve vnútra, žiada Remišová prezidentku. Exministerka kritizuje šéfa rezortu Šimka

Slovensko potrebuje pokoj, apeluje Remišová.

Zastavte chaos na ministerstve vnútra, žiada Remišová prezidentku. Exministerka kritizuje šéfa rezortu Šimka
Veronika Remišová, líderka strany Za ľudí Foto: TASR

Predsedníčka strany Za ľudí a bývalá ministerka Veronika Remišová apeluje na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby čo najskôr zastavila chaos a rozvrat na ministerstve vnútra. Podľa Remišovej je neprofesionálne zasahovanie ministra vnútra (Ivan Šimko) do práce polície a vojna medzi ním a políciou tým, čo Slovensko potrebuje najmenej.

Profesionáli v polícii

Šéfka strany Za ľudí tiež vo svojom stanovisku k situácii na ministerstve uviedla, že premiér je v demisii a nemôže odvolávať ministrov, preto by poriadok s ministrom vnútra mala urobiť hlava štátu. „Slovensko potrebuje pokoj a riadne fungovanie bezpečnostných zložiek, a nie chaos a vojny v rámci jedného z najdôležitejších ministerstiev,“ vraví politička. Remišová tiež poznamenala, že to, že sa Šimka zastala strana Smer-sociálna demokracia, vypovedá o kvalite jeho práce i chaose, ktorý vnáša do vedenia rezortu.

„Vo vedení polície sú absolútni profesionáli, ktorých cieľom je čo najlepšie fungovanie polície. Nezávislosť polície je zároveň jedným z pilierov právneho a demokratického štátu a je preto šokujúce, že v zložitých časoch, ktoré žijeme, je to práve vláda pani prezidentky, ktorá nezávislosť polície ohrozuje. Je v záujme Slovenska, aby dočasne poverený minister vnútra na svojom poste skončil a polícia mohla riadne pracovať,“ myslí si šéfka Za ľudí. Dodala, že polícia nepotrebuje, aby sa do jej práce miešali politici, ktorí tomu nerozumejú.

Hamrana rozhnevali statusy

Minister vnútra očakáva od policajného prezidenta Štefana Hamrana, že si naďalej bude plniť svoje povinnosti a pokiaľ ide o medializované úvahy o jeho možnej rezignácii, rešpektuje, že je slobodným človekom a je na ňom, ako sa rozhodne. Uviedol to v stanovisku rezortu vnútra v reakcii na medializované informácie o sporoch medzi ministrom a šéfom polície. Tie sa údajne týkajú výrokov ministra o nutnosti podriadenia polície politike, ako aj jeho kritiky v súvislosti s prípadom vraždy Andrey B. v Dubnici nad Váhom.

Podľa informácií televízie Markíza Hamrana rozhnevali nedávne ministrove statusy, ktorými sa vyjadroval k práci polície. V súvislosti s vraždou ženy v Dubnici nad Váhom Šimko na sociálnej sieti napísal: „Najviac ma bolí, ak sa dozviem, že vyhasol ľudský život, lebo policajt nebezpečenstvo nebral vážne alebo bol voči nemu ľahostajný, či mal strach“.

Doplnil, že „problémom nie je nedostatok policajtov, ale to, že potrebujeme viac spoľahlivých policajtov a nie takých, čo sa vyhrážajú, že odídu, ak sa im nezvýšia platy“. V inom statuse konštatoval, že polícia si nemôže robiť, čo sa jej zachce, a musí byť pod kontrolou politickej moci, lebo práve politici skladajú voličom účty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko