Na hlavný obsah

Zelenskyj začal v Istanbule rokovania s Erdoganom. Zamerajú sa na snahu Kyjeva vstúpiť do NATO

Okrem iného aj na snahu získať viac zbraní od spojencov.

Zelenskyj začal v Istanbule rokovania s Erdoganom. Zamerajú sa na snahu Kyjeva vstúpiť do NATO
Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (7. 7.) začal krízové rozhovory s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom. Zamerajú sa na snahy Kyjeva vstúpiť do NATO a získať viac zbraní od svojich spojencov. Informovala o tom agentúra AFP.

Zelenskyj po svojom príchode na twitteri uviedol, že stretnutie sa bude týkať budúcotýždňového samitu NATO vo Vilniuse, „bezpečnostných záruk“ a dohody medzi Kyjevom a Moskvou o vývoze ukrajinského obilia, ktorú Turecko pomohlo vlani sprostredkovať.

Zelenskyj aj Erdogan chcú predĺžiť platnosť tejto dohody, ktorá sa skončí 17. júla. Táto dohoda Kyjevu garantuje vývoz kukurice a iných obilnín na svetové trhy počas prebiehajúcej vojny s Ruskom.

Podľa analytikov sa bude ukrajinský prezident snažiť presvedčiť svojho tureckého kolegu, aby odobril vstup Švédska do NATO. Ankara dlhodobo tento krok blokuje pre spor so Štokholmom, v ktorom ho obviňuje z ľahostajného prístupu ku kurdským militantom žijúcim vo Švédsku.

Erdogan sa snažil využiť svoje dobré vzťahy so Zelenským, ako aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na ukončenie vojny na Ukrajine, zatiaľ však neúspešne, pripomína AFP.

Turecko zorganizovalo prvé dve kolá mierových rokovaní a usiluje sa o sprostredkovanie ďalších rozhovorov medzi Moskvou a Kyjevom. Západné štáty sa však obávajú o narastajúce hospodárske vzťahy medzi Tureckom a Ruskom, ako aj o vzdor Ankary pri rozširovaní Severoatlantickej aliancie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet