Na hlavný obsah

Bizarný rozsudok v Čiernej Hore: Žena musí zaplatiť pokutu za „prehnanú“ sebaobranu pri pokuse o znásilnenie

Prípad vyvolal v krajine rozruch, ženu podporil aj premiér.

Čiernohorka Milica Živkovičová dostala od súdu peňažný trest za to, že sa „prehnane“ bránila pri pokuse o znásilnenie. Prípad v balkánskej krajine vyvolal pobúrenie, podporu vyjadril žene aj premiér, informovala stanica RFE / RL.

Živkovičová podala trestné oznámenie na tureckého štátneho príslušníka, ktorý ju mal chytiť za bradu a siahať na intímnej časti tela. V sebaobrane ho potom niekoľkokrát udrela. Súd v meste Kolašin jej teraz vymeral pokutu 85 eur za to, že „prekročila nutnosť obrany“. Musí navyše zaplatiť náklady na tlmočníka z turečtiny. Útočník vyviazol s pokutou 300 eur.

„Išla som k sudcovi ako obeť a potom som dostala facku reality v podobe trestu, pretože som sa bránila. Neviem, čo bolo pre mňa ťažšie, či útok násilníka alebo verdikt sudcu,“ povedala Živkovičová. Povedala, že ju zachránilo len to, že dlhé roky trénovala kick-box.

Prehovoriť verejne o sexuálnom napadnutí či podať na útočníka trestné oznámenie je v Čiernej Hore, podobne ako v susedných balkánskych krajinách, skôr vzácnym javom. Server Balkan Insight pripomína, že ženy, ktoré sa k tomuto kroku odhodlajú, bývajú terčom nenávistných kampaní na sociálnych sieťach a odsudzovaniu sa nezriedka dočkajú aj od svojho blízkeho okolia.

Tentoraz však prípad vyvolal skôr vlnu solidarity, uviedla stanica RFE / RL. Živkovičovci sa dostali slov podpory od mimovládnych organizácií, ktoré navrhli zmenu zákonov s cieľom dosiahnuť vyššiu ochranu obetí násilia a kritizujú tiež sudcu Aliju Beganoviča za jeho výklad práva v tomto prípade. 

Žena dostala ponuky na uhradenie súdnej pokuty a podporu jej osobne vyjadril tiež čiernohorský premiér Dritan Abazović. Rozsudok označil za „zdrvujúci“. Snímku pokutovanej ženy zverejnil na sociálnej sieti X predseda čiernohorskej strany Slobodna Crna Gora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet