Na hlavný obsah

Boris Kollár má na krku ďalšiu kauzu. Rezort dopravy nakúpil od jeho mediálnej skupiny vysielací čas v hodnote stoviek tisíc eur

Kollár zdôrazňuje, že zákon mu nezakazuje podnikať.

Boris Kollár má na krku ďalšiu kauzu. Rezort dopravy nakúpil od jeho mediálnej skupiny vysielací čas v hodnote stoviek tisíc eur
Na snímke predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR/Pavol Zachar

Za posledné tri roky nakúpilo ministerstvo dopravy vysielací čas za viac ako 300-tisíc eur od mediálnej skupiny Rádio Group, v ktorej je konečným užívateľom výhod predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Nadácia Zastavme korupciu tento kontrakt kritizuje a považuje ho za konflikt záujmov. Šéfom rezortu dopravy bol v tom čase nominant hnutia Sme rodina – Andrej Doležal.

Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková prirovnáva nákup vysielacieho času od Kollárových rádií k nedávnej kauze bývalého ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„Pánovi Vlčanovi, bývalému ministrovi, takisto vyčítali, že z iného rezortu, ktorý viedol nominant OĽANO, pán Budaj, dostala jeho firma. Dokonca ju nevlastní ani v 100-percentnom vlastníctve, ako pán Boris Kollár Radio Group – dostala jeho firma dotáciu,“ povedala Petková.

„Je rozdiel, pán Vlčan mal dostať tie peniaze a nechať si ich. My sme nič nedostali, za to dávame štátu protihodnotu. My dávame štátu vysielací čas. Rovnako dostal RTVS, Markíza, Jojka, TA3, Expres, Fun rádio a rádio Vlna,“ vysvetlil líder hnutia Sme rodina.

„Čo sa týka zmluvy s Radio Group, v rovnakom čase ministerstvo podpísalo zmluvy, respektíve nakúpilo mediálny priestor aj u ďalších dvoch rozhlasových skupín a u ďalších štyroch televíznych vysielateľov, keďže išlo o štandardnú kampaň,“ ozrejmil hovorca rezortu dopravy Martin Petro.

Buď politika, alebo biznis

„Osobne si myslím, že Boris Kollár by sa mal rozhodnúť, či chce podnikať, alebo chce byť v politike. Ak sa rozhodol byť v politike a predchádzať tomuto konfliktu záujmov, tak by sa buď mal svojich firiem vzdať, alebo by sa tieto firmy nemali uchádzať o štátnu podporu,“ myslí si riaditeľka nadácie.

Kollár zdôrazňuje, že zákon mu nezakazuje podnikať. Vysvetľuje, že v mene firmy nekoná a neskrýva, že je konečným užívateľom výhod.

„Je to etické, morálne. Ja tam zamestnávam ľudí, tých ľudí potrebujem platiť, majú rodiny, platia hypotéky. Rádio obchoduje so štátom 30 rokov a dokonca si myslím, že za vlád pána Fica dostávalo podstatne viac ako teraz,“ obhajuje sa Kollár.

Podľa Nadácie Zastavme korupciu by mal zákazku preveriť Úrad pre verejné obstarávanie a štát by mal mať jasnejšie pravidlá pre podnikanie politikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko