Na hlavný obsah

Český prezident Pavel si uctil pamiatku obetí ruskej okupácie. Na Ukrajine sa deje niečo podobné, pripomenul

Kvety spoločne s českými ústavnými činiteľmi položil pred budovu Českého rozhlasu.

Český prezident Pavel si uctil pamiatku obetí ruskej okupácie. Na Ukrajine sa deje niečo podobné, pripomenul
Český prezident Petr Pavel počas príhovoru. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

To najlepšie, čo môžeme robiť s traumami, je vysporiadať sa s nimi. Nie však cestou čiernobieleho videnia sveta a skĺzavania do často primitívnej nenávisti, ale snahou o objektívne poznanie faktov a emócií tých čias. Pri spomienke na udalosti z 21. augusta 1968 to v pondelok povedal český prezident Petr Pavel.

„Chcel by som apelovať na všetkých, aby sme neskĺzavali k čiernobielemu videniu sveta. Aby sme sa snažili pochopiť, čo sa v tej dobe stalo, aké podmienky k tomu viedli a hlavne, aby sme také podmienky už znovu nikdy nevytvorili,“ zdôraznil prezident.

Aj jemu trvalo dlho, kým pochopil súvislosti roka 1968 a toho, prečo Československo napadli vojská Varšavskej zmluvy. „Nežil som v prostredí, v ktorom by mi to bolo od začiatku jasné. K tomu, čo sa vtedy stalo a aké boli súvislosti, som dospel až po dlhom čase. Ale lepšie neskoro než nikdy,“ dodal.

Okupáciu prirovnal k Ukrajine

V čase invázie mal takmer sedem rokov. Nerozumel, prečo Rusi, ktorí boli osloboditeľmi – ako mu to odmalička vštepovali – zrazu jeho krajinu napadli. „To, že vám niekto pomôže získať späť slobodu ešte neznamená, že vám ju tiež chce ponechať. Alebo to tiež znamená, že má o slobode úplne iné predstavy než vy,“ pripustil Pavel.

Na Ukrajine sa podľa neho deje niečo podobné ako vtedy v Československu. Ukrajinci chcú len to, čo chceli občania Československa – teda ísť vlastnou cestou, myslí si Pavel. „Rusko sa odvtedy nezmenilo, hoci sa už volá inak. Tým, ako robí zahraničnú politiku a vníma hodnoty, zostalo v rovnakých koľajach. A to by sme si mali pripomínať,“ zdôraznil.

Udalosť si pripomenuli českí ústavní činitelia

Českí ústavní činitelia si pri tradičnom pietnom akte uctili pamiatku obetí okupácie v roku 1968. Spolu s prezidentom kvety pred budovu Českého rozhlasu položil aj premiér Petr Fiala, predsedovia oboch parlamentných komôr, pražský primátor či chargé d’affaires Slovenskej republiky Soňa Budayová.

V noci na pondelok uplynulo 55 rokov od okamihu, kedy armády piatich štátov Varšavskej zmluvy (Sovietskeho zväzu, Bulharska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky a Poľska) prekročili hranice a začala sa okupácia Československej socialistickej republiky. Tanky a obrnené transportéry s bielymi inváznymi pruhmi násilne ukončili reformný a demokratizačný proces. Išlo o najväčšiu ozbrojenú akciu v Európe od konca druhej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet