Na hlavný obsah

Dres Liptovského Mikuláša bude obliekať kontroverzný Mitchell Miller, s ktorým ukončila spoluprácu Arizona aj Boston

Miller na strednej škole šikanoval mentálne postihnutého spolužiaka.

Dres hokejového klubu MhK 32 Liptovský Mikuláš si budú v novej sezóne Tipos extraligy obliekať americký obranca Mitchell Miller a kanadskí útočníci Marly Quince a Johnny Curran. Klub to oznámil na sociálnej sieti.

Z troch posíl je najznámejší Miller, ktorý mal veľmi silnú vlaňajšiu sezónu v USHL, ale v zámorí sa ešte ako študent predviedol aj negatívne. Vo svojich 14 rokoch na strednej škole šikanoval mentálne postihnutého afroamerického spolužiaka Isaiaha Meyera-Crothersa.

Miller za svoj čin stál aj pred súdom. V policajnom spise, ktorý uverejnil denník Arizona Republic, sa uvádza, že spoločne s kamarátom Meyera-Crothersa bil a nútil ho jesť sladkosti z pisoáru.

Obvinili ho z ublíženia na zdraví a odsúdili na 25 hodín verejnoprospešných prác. Rodine týraného žiaka sa navyše musel ospravedlniť a zaplatiť súdne trovy.

Arizona dala od neho po nátlaku ruky preč

V roku 2020 Millera draftovala v 4. kole ako 111. v celkovom poradí Arizona Coyotes. „Krvácalo mi srdce, keď som sa dozvedel, že ho draftovali. Je hlúpe, že si Coyotes nedokázali zistiť, čo sa stalo v minulosti. Bohužiaľ s tým nemôžem nič urobiť,“ posťažoval sa vtedy Meyer-Crothers novinárom.

Nasledovala však séria článkov s vyjadreniami matky šikanovaného žiaka, ktorá donútila Arizonu k tomu, aby dala od Millera ruky preč. A to napriek faktu, že ešte pred konaním draftu rozoslal všetkým klubom NHL list s priznaním a vyjadrením ľútosti.

Arizona radšej ustúpila mediálnemu tlaku a vydala oficiálne vyhlásenie, v ktorom jeho činy odsúdila. „Jeho správanie sa nezhoduje s víziou a hodnotami našej organizácie.“

Miller však ešte pred draftom reprezentoval USA a v roku 2018 hral aj na Hlinka Gretzky Cupe. Po vynechaní sezóny 2020/2021 sa vrátil do súťažného hokeja v pozoruhodnej forme a v predvlaňajšom ročníku v najvyššej domácej juniorskej súťaži (USHL) nazbieral v 60 zápasoch za tím Tri-City Storm až 83 bodov (39 gólov + 44 asistencií, 43 plusových bodov).

Ako obranca bol tretí najproduktívnejší hráč ligy a jej najlepší strelec. Vlaňajšiu sezónu však opäť súťažne vynechal. Ešte začiatkom novembra pritom podpísal trojročný vstupný kontrakt s Bostonom Bruins. Ten bol po dvoch dňoch po nátlaku zo strany verejnosti zrušený. Bruins sa následne za svoj krok ospravedlnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport