Na hlavný obsah

Grécka polícia zatkla piatich Chorvátov v súvislosti s úmrtím gréckeho fanúšika v Aténach

Dvadsaťdeväťročný muž podľahol bodným zraneniam.

Grécka polícia zatkla päť občanov Chorvátska v súvislosti s možným napojením na pondelkové úmrtie fanúšika futbalového klubu AEK Atény. Dvadsaťdeväťročný muž podľahol bodným zraneniam po výtržnostiach priaznivcov AEK a chorvátskeho GNK Dinamo Záhreb.

Oba kluby mali v utorok večer v Aténach odohrať prvý zápas 3. kvalifikačného kola Ligy majstrov 2023/2024. Európska futbalová únia (UEFA) súboj napokon odložila na záver nasledujúceho týždňa. Chorváti pritom nemali cestovať do Grécka, keďže mali zakázaný vstup do hľadiska po treste od UEFA za predchádzajúce vyčíňanie.

Očakávajú ďalšie výtržnosti

Polícia zadržala spomenutých päť podozrivých osôb v meste Igumenica tesne pred nalodením na trajekt do Talianska. Ďalších takmer sto ľudí sa má postaviť pred sudcu v Aténach za účasť na výtržnostiach, ktoré si vyžiadali 10 zranených, pričom štyri osoby zostávajú v opatere lekárov.

Atény v stredu očakávajú ďalšie výtržnosti futbalových fanúšikov, v meste sa totiž uskutoční iný duel 3. kvalifikačného kola Ligy majstrov medzi Panathinaikosom Atény a francúzskym tímom Olympique Marseille.

Grécky minister ochrany obyvateľstva Giannis Oikonomou na margo pondelkovej tragédie uviedol, že polícia urobila „tragické chyby“, keď nedokázala zastaviť príchod fanúšikov z Chorvátska a nereagovala na informácie o možných stretoch. Odmietol však výzvy opozičných strán na vlastné odstúpenie a až do ukončenia vyšetrovania suspendoval siedmich policajtov, vrátane niekoľkých vo vedúcich funkciách.

Klub AEK Atény už požiadal UEFA, aby udelila „okamžitý a prísny trest“ Dinamu Záhreb, pričom vyjadrila sklamanie z toho, že už o týždeň bude Záhreb hostiť vzájomný duel oboch tímov. „Našich fanúšikov aj nás trápi otázka, ako je možné, že po brutálnej vražde Michalisa Katsourisa gangom zlomyseľných zločincov z Chorvátska má AEK Atény ísť na ihrisko a hrať proti tomuto tímu? Nebude niekto z jeho vrahov na tribúne?“ uviedli zástupcovia gréckeho družstva.

Chorvátska vláda útoky odsúdila

Podľa nariadenia UEFA bude na nasledujúci týždeň naplánovaná odveta v Záhrebe po novom prvý zápas a súboj v Aténach bude odvetou. V Grécku by mali hrať v piatok 18. augusta alebo v sobotu 19. augusta.

Chorvátska vláda a klub Dinamo Záhreb ostro odsúdili útoky v Aténach. V spoločnom stanovisku starostovia Atén a Záhrebu apelovali na pokoj. „Atény a Záhreb udržiavajú priateľské väzby a ako starostovia sme odhodlaní ich posilniť. Toto nezmyselné násilie nemá miesto na našich štadiónoch, v našich mestách ani v našich spoločnostiach,“ uviedli.

Výtržnosti futbalových fanúšikov s tragickými následkami nie sú v Grécku raritné. Len nedávno dostalo sedem priaznivcov klubu PAOK Solún doživotné tresty. Vo februári 2022 dobodali na smrť 19-ročného priaznivca mestského rivala Aris Solún. V súvislosti s touto tragédiou ďalších päť osôb dostalo tresty na 19 a 20 rokov za mrežami, keďže v meste Solún šlo už o tretí prípad úmrtia po násilí medzi tábormi fanúšikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport