Na hlavný obsah

Hodnota rubľa naďalej klesá. Podľa odborníkov ruské sankcie fungujú

Ruská mena dosiahla 17-mesačné minimum.

Hodnota rubľa naďalej klesá. Podľa odborníkov ruské sankcie fungujú
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protiruské sankcie podľa odborníkov fungujú. Hodnota rubľa naďalej klesá a nepomáha mu ani zastabilizovanie cien ropy a zemného plynu na svetových trhoch. Ruská mena dosiahla 17-mesačné minimum – 110 rubľov má hodnotu necelé jedno euro.

Napriek tomu Rusku rastie hrubý domáci produkt. Rusi stále môžu nakupovať niektoré tovary zo Západu, no vo výrazne obmedzenej miere. „Aj keď niektoré firmy odišli z ruského trhu alebo zakázali predávať svoje výrobky do Ruska, existuje niečo ako paralelný dovoz,“ uviedol spolupracovník RTVS v Moskve Jiří Just.

Nákup týchto tovarov je však zložitejší a drahší. „Akýkoľvek tovar sa dá zaobstarať len nelegálnou cestou. Je to dôkaz, že sankcie fungujú, pretože keby si chcel niekto legálne kúpiť to pivo, tak nemôže, pretože firmy tu neobchodujú a nedovážajú,“ pokračuje Just. Rusko navyše bojuje s vysokou infláciou a hodnota rubľa neustále klesá.

Na to, či ruské sankcie fungujú, sa v spravodajstve RTVS pozrel redaktor Matúš Havlík:

„Sú to zlé správy. Všetko je stále drahšie a drahšie. Bolo by krásne, keby naše výplaty rástli rovnako dobre ako výmenný kurz dolára proti rubľu,“ sťažuje sa obyvateľka Moskvy Svetlana.

Plusové HDP nehovorí nič

Kremeľ napriek tomu drží HDP v plusových číslach. Ako dôkaz, že sa ich ekonomike darí, to však nestačí. Drží ho predovšetkým zbrojárska výroba, ktorá zasahuje do väčšiny výrobného sektora v Rusku.

„Vyrába sa viac tankov, všetkého, štát do toho sype peniaze a zvyšuje tým hrubý domáci produkt. Nič to nedáva ekonomike ako takej. Je to pekné číslo, reálne to nehovorí o ekonomike vôbec nič alebo len veľmi málo,“ vysvetlil analytik Karel Svoboda z Karlovej univerzity.

Podľa analytika musia Rusi lákať do zbrojného priemyslu stále viac ľudí, ktorých na ruské pomery preplácajú. Tí však chýbajú v produktívnych odvetviach, z ktorých dokáže ekonomika profitovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika