Na hlavný obsah

Hrobové miesta v Bratislave zdraželi, pohrebníctvo však ľuďom ponúka aj lacnejšiu alternatívu

Ide o ekologické pochovávanie ku koreňom stromov.

Hrobové miesta v Bratislave zdraželi, pohrebníctvo však ľuďom ponúka aj lacnejšiu alternatívu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny hrobových miest v Bratislave zdraželi. Stúpli v priemere o 27 percent. Ako lacnejšiu alternatívu ponúka pohrebníctvo ekologické pochovávanie ku koreňom stromov. Táto možnosť je čoraz populárnejšia.

Bratislavské pohrebníctvo Marianum po jedenástich rokoch zmenilo cenník. Pôvodná cena 13,53 eura za rok platila bez ohľadu na typ hrobového miesta. Po novom bude najlacnejšie urnové miesto, a to 14 eur, najdrahšia krypta za 168 eur. Dôvodom sú rozdielne náklady na údržbu, ale aj inflácia.

„Ceny sa dotknú obyvateľov postupne. Ak má niekto zaplatené hrobové miesto, alebo teda nájom a služby spojené s nájmom za hrobové miesto napríklad do roku 2026, tak nová cena v podstate pre neho platí až v momente, keď mu vyprší súčasná platnosť nájmu,“ uviedla hovorkyňa pohrebníctva Marianum Katarína Šemborová.

Zdražovaniu hrobových miest a ekonomicky aj ekologicky atraktívnejším alternatívam pochovávania sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

Ekologickejšia možnosť

Pohrebníctva ponúkajú okrem klasického spôsobu pochovávania aj ekologickejšiu možnosť. Popol zosnulého uložia ku koreňom stromov. Buď ho pod zem vysypú, alebo vložia v urne, ktorá sa ľahšie rozloží.

Ak si záujemca vyberie túto možnosť, popol uložia do urnového hája pri bratislavskom Krematóriu.

„Znižuje sa produkcia odpadu, neznižuje sa vodozádržná schopnosť pôdy. Hrob sa nevybetónuje, respektíve inak nezakryje. V neposlednom rade prebieha jednoduchšie rozklad. Z ekonomického pohľadu je zaujímavá nižšia finančná náročnosť,“ vysvetlil ekológ Slovenskej akadémie vied Jozef Kollár.

V prípade ekologického pochovania nemôžu pozostalí na miesto posledného odpočinku ukladať výzdobu či náhrobné dosky. Zosnulých pripomínajú cedule na stromoch, na ktorých sú mená s dátumami narodenia a úmrtia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny