Na hlavný obsah

Indická vesmírna sonda sa úspešne dostala na obežnú dráhu Mesiaca

Pristáť na povrchu sa pokúsi okolo 23. augusta.

Indická vesmírna sonda sa úspešne dostala na obežnú dráhu Mesiaca
Štart rakety, ktorá vyniesla do vesmíru indickú sondu Čandraján-3. Foto: Twitter/ LVM3-M4/CHANDRAYAAN-3 MISSION

Indická medziplanetárna sonda Čandraján-3 (Mesačná loď 3) sa v sobotu (5. 8.) dostala na obežnú dráhu Mesiaca. Cieľom indickej misie, ktorá sa začala 14. júla, je uskutočniť vôbec prvé pristátie v blízkosti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca, informovala agentúra AFP.

Očakáva sa, že pokus o pristátie na Mesiaci sa uskutoční 23. alebo 24. augusta.

AFP dodala, že India má pomerne nízkorozpočtový vesmírny program, ktorý sa však rýchlo približuje k míľnikom, aké si stanovili svetové vesmírne veľmoci. V prípade úspechu sa India stane štvrtou krajinou na svete po USA, ZSSR a Číne, ktorej sa podarilo mäkké pristátie svojej vesmírnej lode na Mesiaci.

Sonda Čandraján-3 s orbitálnym modulom, pristávacím modulom Vikram a lunárnym roverom Pragján odštartovala 14. júla z vesmírneho strediska na ostrove Šríharikóta v Bengálskom zálive.

Po štarte strávila viac ako týždeň na obežnej dráhe Zeme a v utorok (1. 8.) ju vyslali smerom k Mesiacu za pomoci gravitačného manévra, pri ktorom sa na jej zrýchlenie využila zemská gravitácia.

Tretia mesačná misia

Ako naznačuje poradové číslo kozmickej lode, ide o tretiu misiu v rámci ambiciózneho indického programu výskumu Mesiaca.

Prvú vypustili už v roku 2008. Vtedy sa Indom v dôsledku dôkladného pátrania podarilo po prvý raz odhaliť stopy vody v blízkosti povrchu Mesiaca. Zistili, že počas dňa má satelit Zeme síce slabú, ale predsa len atmosféru.

Druhú misiu Čandraján-2, ktorá zahŕňala aj orbitálny modul, pristávací modul a lunárny rover, vypustili v roku 2019, ale bola úspešná len čiastočne. Jej orbitálny modul stále obieha okolo Mesiaca a skúma ho. Pristávací modul v dôsledku poruchy brzdového systému na poslednú chvíľu tvrdo pristál a je nefunkčný.

https://twitter.com/chandrayaan_3/status/1679874689341198337

Indická vesmírna agentúra (ISRO) však analyzovala všetky údaje z poslednej nehody. Potom na počítači simulovala celú sériu pristátí, aby sa vyhla chybám pri reálnom pristátí na Mesiaci.

Program ISRO Gaganján – v preklade Nebeská loď – má do budúceho roka vyslať na obežnú dráhu Zeme trojdňovú misiu s ľudskou posádkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet