Na hlavný obsah

Kúpaliskom Podhájska sa zrejme prehnalo tornádo. Silný vietor trhal strechy a zdevastoval bufety

Smršť sa prehnala stredom kúpaliska.

Kúpaliskom Podhájska sa zrejme prehnalo tornádo. Silný vietor trhal strechy a zdevastoval bufety
Kúpaliskom v Podhájskej sa zrejme prehnalo tornádo. Foto: RTVS

Silná búrka zničila v noci areál Termálneho kúpaliska v Podhájskej. Veterná smršť sa prehnala stredom kúpaliska. Odtrhla časť fasády, strechy, vyvalila betónový plot a zdevastovala takmer všetky predajné stánky.

Vietor rozbil okná na zaparkovaných autách a prevrátil karavan, v ktorom prespávala rodina s deťmi. Jedno z nich sa zranilo, ošetrili ho v nemocnici. Škody aktuálne odstraňujú – kúpalisko zostáva zatvorené do odvolania.

Portál iMeteo píše, že kúpalisko v Podhájskej pravdepodobne zasiahlo tornádo. Naznačuje to prieskum škôd a dáta z okolitých meteostaníc, ktoré nezaznamenali extrémnejší vietor. Možný výskyt tornáda preveruje už aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výsledok preverovania by mohol byť známy v najbližších dňoch až týždňoch. „Musia sa vyhodnotiť všetky dostupné materiály, merania či prieskum na mieste,“ priblížili zo SHMÚ. V súčasnosti sa preto nedá potvrdiť, ale ani vyvrátiť možný výskyt tornáda na kúpalisku.

Vyčíňaniu búrok na Slovensku sa v spravodajstve RTVS venovali redaktorky Lucia Hamran Kollárová a Ivana Dragúňová:

„Spustilo sa to okolo 23.00 h. Príšerná smršť. Bufety nám vrazili do vstupnej haly, vybilo nám okná na wellnesse, všetko je poškodené, čo sa dá, odpálilo čerpadlá, tobogány,“ opísala riaditeľka Termálneho kúpaliska Podhájska Dominika Poláková.

„Veterná smršť nám zničila tretinu kúpaliska, zničila prácu ľudí, teraz vrcholí sezóna. Museli sme zastaviť sezónu. Vytrhalo stánky, poškodilo časť wellnessu, sklo napadalo do bazénov, bazény musíme vypustiť. Do dvoch dní toto chceme uviesť do chodu, takže prosíme zákazníkov, aby vydržali, mali s nami trpezlivosť, robíme čo sa dá, ľudia sú pripravení na smeny, aby sme postúpili,“ dodal starosta Podhájskej Jozef Krajmer.

Hasiči zasahovali na západnom Slovensku

Na území západného Slovenska po nočných búrkach zasiahli hasiči v 66 prípadoch. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Bianka Královičová.

„V Trenčianskom kraji ich pomoc potrebovali 19-krát, v Bratislavskom kraji 16-krát a v Trnavskom kraji 11-krát,“ priblížila hovorkyňa.

Pomoc profesionálnych a dobrovoľných hasičov potrebovali najmä pri odstraňovaní popadaných a naklonených stromov z cestných komunikácií. Tiež pri odstraňovaní popadaných a poškodených káblov elektrického vedenia a pri zakrývaní budov po odtrhnutí striech.

Búrka spôsobila výpadky elektriny

Nočné búrky na západnom Slovensku spôsobili výpadok elektriny vo vyše 50-tisíc odberných miestach. Najviac búrka zasiahla oblasti Nových Zámkov, Trnavy, Senice, Komárna a Nitry. Západoslovenská distribučná evidovala v utorok ráno ešte štyritisíc odberných miest bez elektrickej energie. Potvrdila to hovorkyňa spoločnosti Michaela Dobošová.

„Predpokladáme, že v priebehu dnešného dňa budú poruchy odstránené a elektrická energia bude obnovená vo všetkých odberných miestach,“ priblížila.

Celkovo vzniklo 22 porúch na vedeniach vysokého napätia a 28 porúch na úrovni nízkeho napätia. „Hlavnou príčinou vzniku porúch bol silný búrkový front. Okrem úderov bleskov spôsobili poruchy aj popadané stromy a konáre,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny