Na hlavný obsah

Medzi Poľskom a Ukrajinou to škrípe. Problémom sú aj masakre na Poliakoch, ktoré sa udiali pred desiatkami rokov

Kyjev si predvolal poľského veľvyslanca a Varšava ukrajinského.

Medzi Poľskom a Ukrajinou to škrípe. Problémom sú aj masakre na Poliakoch, ktoré sa udiali pred desiatkami rokov
Na ilustračnej snímke sú vlajky Poľska a Ukrajiny. Foto: Unsplash/ Koláž RTVS

Poľsko-ukrajinské vzťahy momentálne „nie sú najlepšie“, povedal v rozhlasovej stanici RMF 24 námestník poľského ministra zahraničia Pawel Jabloński po tom, čo si Kyjev predvolal na ministerstvo zahraničia poľského veľvyslanca a poľská diplomacia si na oplátku pozvala ukrajinského zástupcu vo Varšave.

V pozadí nezhôd je spor o vývoz ukrajinského obilia, ktorému sa Varšava bráni, pripomenul denník Gazeta Wyborcza. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým apeloval na zachovanie jednoty medzi oboma spojencami v odpore proti ruskej agresii.

Poľský minister nehodnotí vzťahy kladne

„Rokovania (s ukrajinským diplomatom) budú veľmi úprimné. Bude to veľmi konkrétne, ako to je napokon vždy. Odovzdáme naše hodnotenie, pokiaľ ide o aktuálny stav našich vzťahov, ktorý, žiaľ, kvôli vyjadreniam niektorých ukrajinských predstaviteľov nie je v poslednom čase najlepší. Nikto to netají. Mám pocit, že to pramení z emócií. Čiastočne pre to máme pochopenie, pretože (ukrajinský) štát bol napadnutý, ale nemal by napádať svojich spojencov,“ povedal Jabloński podľa webu stanice.

„Riadime sa politikou poľských národných záujmov. Podporujeme Ukrajinu v miere, ktorá je v poľskom národnom záujme. Vždy to tak bolo a vždy bude,“ ubezpečil.

Za veľký problém ale považuje, že doteraz nedošlo k zúčtovaniu s masakrami, ktorých sa počas druhej svetovej vojny dopustili ukrajinskí nacionalisti na Poliakoch na Volyni, ktorá pred vojnou patrila Poľsku a teraz je súčasťou západnej Ukrajiny. Diplomat zopakoval vyjadrenia premiéra Mateusza Morawického, že nie je možné zmierenie bez vyriešenia tohto problému, čomu bráni aj ukrajinský nesúhlas s exhumáciou obetí masakrov. Tie Poľsko označuje za genocídu.

Ešte predtým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na zachovanie jednoty medzi oboma spojencami v odpore proti ruskej agresii.

Kyjev si predvolal veľvyslanca

„Veľmi si vážime historickú podporu Poľska, ktoré sa spolu s nami stalo skutočným štítom Európy od mora k moru. A v tomto štíte nesmie byť jediná trhlina. Nedopustíme, aby nejaké politické momenty pokazili vzťahy medzi ukrajinským a poľským národom. Emócie by mali rozhodne ochladnúť. Sloboda a blaho našich národov, hodnoty našej Európy a víťazstvo nad spoločným ruským nepriateľom sú nadovšetko,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

Kyjev si poľského veľvyslanca predvolal kvôli výrokom poradcu poľského prezidenta, ktorý hovoril o ukrajinskej nevďačnosti v súvislosti so sporom o vývoz ukrajinského obilia po tom, ako Rusko znovu uzavrelo vývoz cez čiernomorské prístavy.

Poľsko, ktoré na jeseň čakajú kľúčové parlamentné voľby, sa bráni zrušeniu zákazu dovozu ukrajinského obilia a vláda zdôrazňuje, že nepustí lacnejšie ukrajinské obilie na trh, ako sa stalo na jar, keď poľskí roľníci protestovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet