Na hlavný obsah

Od tragédie v Bani Handlová uplynulo 14 rokov. Slovensko si pripomína Deň obetí banských nešťastí

Zahynulo pri nej deväť baníkov a 11 záchranárov.

Od tragédie v Bani Handlová uplynulo 14 rokov. Slovensko si pripomína Deň obetí banských nešťastí
Na archívnej snímke sa kladú biele ruže k soche baníka v Prievidzi. Foto: TASR/Pavol Remiaš/Koláž RTVS

Pred 14 rokmi, 10. augusta 2009, došlo v Bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii Slovenska. Vyhasli pri nej životy deviatich baníkov a 11 záchranárov. V súvislosti s ňou, ale aj 300 ďalšími doteraz historicky zmapovanými banskými nešťastiami na území Slovenska, bol prijatý 10. august za pamätný deň – Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky.

Vo štvrtok (10. augusta) si verejnosť pripomína tento deň, známy aj ako Deň bielych ruží. Je spomienkou na 476 obetí, ktoré zahynuli v baniach, ťažiacich kovy na území Slovenska.

„Vo štvrtok položením bielych kvetov a zapálením sviečok vzdáme úctu baníkom, ktorých život predčasne ukončili banské tragédie. Tá najťažšia, pri ktorej zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov, sa v našom meste stala 10. augusta 2009. Viem, že mnohí z vás si v tento deň spomenú na svojich blízkych, priateľov, známych či neznámych – baníkov, ktorí sa už z bane domov nevrátili. Nie je to však len o tomto dni, sviečky na pamätníku horia častejšie, ako by sa zdalo,“ uviedla na sociálnej sieti primátorka Handlovej Silvia Grúberová.

Známy aj ako deň biely ruží

Každoročne si Deň obetí banských nešťastí pripomínajú v Handlovej zástupcovia mesta, ústavní činitelia, predstavitelia samospráv, inštitúcií i verejnosť. K Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne sa kladú vence.

V kostole svätej Kataríny sa rozozvučia zvony ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí. Pozostalí, verejnosť i delegácie ukladajú k Pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta bielu ružu.

Práve tento kvet je symbol úcty baníkom z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania na celom Slovensku. Preto nielen v Handlovej, ale v rôznych kútoch baníckych miest kladú ľudia k baníckym pamätníkom biele ruže.

Symbol bielej farby ruže má totiž predstavovať nevinnosť a zelené lístky sú farbou nádeje, aby sa takáto tragédia už nikdy neopakovala.

Priemyselná ťažba uhlia v Handlovej začala v júli 1909 a ukončili ju v septembri 2021. Počas tohto obdobia v Handlovej vyťažili 82,29 milióna ton hnedého uhlia. Stodvanásťročná história ťažby uhlia v meste bola prínosom pre hospodárstvo celého Slovenska a ovplyvnila vývoj regiónu hornej Nitry. Priniesla však aj najväčšiu banskú tragédiu na Slovensku.

Proces je stále neuzavretý

Proces v kauze výbuchu v Bani Handlová sa začal po viac ako štyroch rokoch od nešťastia. Prvé hlavné pojednávanie vytýčil Okresný súd v Prievidzi na 9. septembra 2013.

Žalobe čelia traja zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza a to z prečinu všeobecného ohrozenia. Prvý rozsudok v kauze padol v máji 2015, keď ich odsúdili na dlhoročné tresty odňatia slobody.

Avšak ani po takmer desiatich rokoch proces nie je uzatvorený. Koncom marca tohto roku rozhodol Krajský súd v Trenčíne o tom, že kauzou sa má už po tretí raz zaoberať Okresný súd v Prievidzi. Odvolací súd totiž rozsudok nižšieho súdu z februára 2020 zrušil v celom rozsahu a vrátil mu vec s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko