Na hlavný obsah

Olej s výťažkom z čili papričiek by mohol pomôcť s liečbou rakoviny

Jeho účinky skúmajú na nitrianskej univerzite

Olej s výťažkom z čili papričiek by mohol pomôcť s liečbou rakoviny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Nitre začali skúmať pôsobenie čili oleja na rakovinové bunky. Projekt spustili na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Papričky čili si dopestujú sami.

Najskôr vysušiť a pomlieť a následne v laboratóriách získať extrakt, ktorý by sa mal stať súčasťou MCT oleja. Čili papričky podrobujú vedci výskumu, zameriavajú sa na vitamíny a najmä obsah kapsaicínu.

„Kapsaicínu predovšetkým sa prisudzujú aj protirakovinové účinky. Pôjde o rakovinové bunky hrubého čreva a rekta, čiže o kolorektálne bunky, na ktorých sa bude sledovať protinádorová aktivita,“ priblížila vedúca výskumného projektu Hana Ďuranová.

Čili papričky pre výskum dopestuje priamo univerzitná botanická záhrada. Majú ich tu viac ako 50 rôznych druhov.

Protirakovinovým účinkom čili papričiek sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Čo sa týka pálivosti, tak od tých najmenej pálivých – okolo päťtisíc jednotiek – až po odrody, ktoré majú viac než dva milióny. Čím vyššie číslo, tak tým vyššia pálivosť,“ vysvetlil pracovník botanickej záhrady Jakub Makovecký.

A tým aj viac kapsaicínu. Výskumníci teda siahnu po tých najpálivejších. Do oleja sa dostanú v podobe špeciálne spracovaného extraktu.

„Sú to väčšinou molekuly, ktoré sú citlivé na teplo alebo na iné podmienky prostredia. Budeme sa ich snažiť metódou mikroenkapsulácie ochrániť v procese skladovania, v procese následného technologického spracovania,“ ozrejmila vedecká pracovníčka Eva Kováčiková.

Projekt bude trvať štyri roky, univerzita naň získala grant vo výške 250-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko