Na hlavný obsah

Pandemické ošetrovné končí. Odborníci a zamestnávatelia tvrdia, že ho mnohí rodičia zneužívali, štát to stálo milióny

Sociálna poisťovňa takto vyplatila viac ako 30 miliónov eur.

Pandemické ošetrovné končí. Odborníci a zamestnávatelia tvrdia, že ho mnohí rodičia zneužívali, štát to stálo milióny
Zástava na budove Sociálnej poisťovne. Foto: RTVS

Od 1. septembra sa končí vyplácanie pandemického ošetrovného. Rozhodnutie ministerstva práce prišlo rok po tom, čo skončili tzv. covidové obmedzenia na školách. Zamestnávatelia aj odborníci kritizujú, že mnohí rodičia pandemické ošetrovné zneužívali. Štát to stálo milióny eur.

Nárok na pandemické ošetrovné mali rodičia, ktorí sa starali o dieťa s pozitívnym testom na koronavírus. Alebo ktorého školu či škôlku z dôvodu karantény zatvorili. Jeho trvanie bolo neobmedzené. „Bolo možné takzvané reťazenie. Čiže jeden rodič mohol pri jednom prípade ošetrovania opakovane ostať s dieťaťom doma a vybavil to čestným vyhlásením na konci mesiaca,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Školy fungovali minulý rok už bez obmedzení. Napriek tomu vyplatila Sociálna poisťovňa na pandemické ošetrovné viac ako 30 miliónov eur.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny tvrdí, že Sociálna poisťovňa ich upozornila, že dochádza k neprimerane dlhému čerpaniu pandemického ošetrovného. Zmenu zákona však naplánovali až od 1. septembra.

„Uvedený dátum zrušenia bol navrhnutý s ohľadom na zabezpečenie dostatočnej doby pre informovanie verejnosti o tejto zmene, a prispôsobenia sa tejto zmene zo strany poberateľov pandemického ošetrovného. Sociálna poisťovňa s uvedeným termínom súhlasila,“ uviedol tlačový odbor rezortu práce.

Kritizujú to aj zamestnávatelia

Pandemickú PN-ku kritizujú aj zamestnávatelia. „Pretože v ostatnom čase už nemala žiadne opodstatnenie a dochádzalo len k zneužívaniu. Využívalo sa to ako dodatočná dovolenka,“ priblížil viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

„Všetky takéto opatrenia prinášajú aj to riziko, že sa to v niektorých momentoch zneužije. Osobne verím, že to veľmi veľa rodičom v tom období pomohlo,“ povedal spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ OZ Rodičia.sk Matej Stuška.

Pandemické opatrenia mali skončiť skôr

Aj analytik upozorňuje, že opatrenia naviazané na pandémiu mali skončiť už skôr. „V situácii sedemmiliardového deficitu sa počíta každé euro. Nie dvakrát, ale trikrát, ktoré sa zbytočne utratilo. Čiže mohli sme tento rok hospodáriť síce s mierne, ale nižším deficitom, ak by sa tieto dávky zrušili,“ uviedol analytik INESS Radovan Ďurana.

Od prvého septembra budú platiť pri ošetrovnom pravidlá ako pred pandémiou. Sociálna poisťovňa ho poskytne v rozsahu maximálne 14 dní. Mení sa aj spôsob žiadosti. „Tam sme išli v úvodzovkách, všetko papierovo, čiže bolo treba originál tlačiva – žiadosť o ošetrovné, to zaniesť lekárovi a potom postupovať ďalej,“ dodal Kontúr. Tlačivo od septembra nájdete na webe Sociálnej poisťovne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika