Na hlavný obsah

Mimoriadna situácia vyhlásená ešte v súvislosti s pandémiou covidu je bližšie k zrušeniu

Na úrade vlády rokovala pracovná skupina.

Mimoriadna situácia vyhlásená ešte v súvislosti s pandémiou covidu je bližšie k zrušeniu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko je o krok bližšie k zrušeniu mimoriadnej situácie pre pandémiu covidu. Zástupcovia ministerstiev o tom rokovali na úrade vlády. Hľadali riešenia, ako ponechať sociálnu či zdravotnú pomoc, ktoré sa na vyhlásený stav viažu.

Mimoriadnu situáciu vyhlásila ešte vláda Petra Pellegriniho pred viac ako troma rokmi. Odborári od jari tohto roka volajú po jej zrušení. Argumentujú, že pandémia už nie je a trvanie mimoriadnej situácie má negatívny vplyv na hromadné dovolenky, rekondičné pobyty, ale aj na právo zamestnancov štrajkovať.

„Vypracovali sme aj analýzu obmedzení na práva zamestnancov v pracovno-právnej oblasti. Rokovali sme o tomto aj s terajšou ministerkou práce,“ uviedla hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Nemethová.

Predseda vlády Ľudovít Ódor priznal, že mimoriadnu situáciu chcel zrušiť dávno, no zistil, že sa na ňu viažu viaceré sociálne dávky, ale aj odklad úverových splátok. „Je snaha to zrušiť, ale nie je snaha to zrušiť tak, aby sme poškodili ľuďom, ktorí pomoc potrebujú,“ vysvetlil.

Mimoriadnej situácii sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Pracovná skupina

Po viacerých výzvach odborárov sa ľady pohli a na úrade vlády prvý raz zasadla pracovná skupina zložená zo zástupcov jednotlivých ministerstiev.

„Toto stretnutie alebo stretnutia majú odpovedať na otázku, ako by prípadné odvolanie mimoriadnej situácie v súvislosti s covidom mohlo ovplyvniť činnosť jednotlivých ministerstiev a všeobecne aj život na Slovensku. Prípadný výstup pracovnej skupiny môže byť známy v priebehu niekoľkých týždňov,“ povedal Ódorov hovorca Peter Majer.

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa aktívne zúčastňuje rokovaní so zreteľom na konkrétne riešenia v pracovno-právnych vzťahoch a sociálnej oblasti,“ ozrejmila hovorkyňa rezortu práce Kristína Korenková.

Odborárov zatiaľ za okrúhly stôl neprizvali. „Vítame takéto rokovanie na úrade vlády a očakávame, že nám predstavia postup postupného vypínania týchto opatrení v súvislosti s mimoriadnymi situáciami,“ dodala hovorkyňa KOZ.

Na Slovensku naďalej platí aj mimoriadna situácia v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Tú sa zatiaľ poverený predseda vlády zrušiť nechystá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko