Na hlavný obsah

Pápež v Lisabone vyzval mladých ľudí na starostlivosť o planétu

Vypočuť si ho prišlo 6,5 tisíca študentov katolíckej univerzity.

Pápež v Lisabone vyzval mladých ľudí na starostlivosť o planétu
Pápež František počas stretnutia so študentmi Portugalskej katolíckej univerzity v Lisabone. Foto: TASR/AP

Pápež František vo štvrtok (3. 8.) vyzval mladých ľudí, aby sa starali o planétu Zem a bojovali proti klimatickej zmene. Povzbudil ich aj k praktizovaniu takzvanej „integrálnej ekológie“, ktorá spája starostlivosť o životné prostredie s bojom proti chudobe a iným pálčivým spoločenským problémom.

Pápež to uviedol v rámci Svetových dní mládeže (SDM) v Lisabone, informuje agentúra AFP.
Ochrana životného prostredia je jednou z hlavných tém pontifikátu 86-ročného Františka. V roku 2015 o tejto téme napísal aj encykliku s názvom Laudato Si, v ktorej poznamenal, že „svet sa začína čoraz viac podobať na kopu odpadkov“.

„Musíme rozpoznať naliehavú potrebu starostlivosti o náš spoločný domov. To sa však nedá bez skutočnej zmeny našich názorov,“ povedal pápež počas príhovoru pred 6 500 študentmi katolíckej univerzity v Lisabone.

Dodal, že ľudstvo sa nemôže v tomto smere uspokojiť s „paliatívnymi opatreniami či nesmelými a nejednoznačnými kompromismi“. Pápežov príhovor si okrem študentov prišiel vypočuť aj portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa a miestni biskupi.

„Myslime na to, že potrebujeme integrálnu ekológiu, ktorá dbá nielen na utrpenie planéty, ale aj na utrpenie chudobných,“ dodal pápež, ktorý v tejto súvislosti spomenul aj znižujúcu sa pôrodnosť, nárast migrácie a počtu utečencov či postupujúcu dezertifikáciu.

Vyzval na vytvorenie komplexnej „jednotnej vízie“, ktorá by zohľadňovala všetky tieto akútne problémy súčasného ľudstva.

Svetové dni mládeže

Pápež v stredu (2. 8.) dopoludnia priletel do portugalskej metropoly Lisabon na Svetové dni mládeže, na ktorých by sa mal podľa očakávaní celkovo zúčastniť až milión mladých ľudí z celého sveta. SDM sa spravidla konajú každé tri roky a ide o vôbec najväčšie podujatie organizované katolíckou cirkvou.

V rámci lisabonských SDM sa konajú koncerty, bohoslužby či prednášky. Podujatie vyvrcholí bohoslužbou na predmestí portugalskej metropoly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet