Na hlavný obsah

Riaditeľa Audiovizuálneho fondu Badača odvolali z funkcie. Dôvodom sú pochybenia aj porušenie zákona o fonde

Odvolala ho Rada Audiovizuálneho fondu.

Riaditeľa Audiovizuálneho fondu Badača odvolali z funkcie. Dôvodom sú pochybenia aj porušenie zákona o fonde
Na snímke Peter Badač. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Rada Audiovizuálneho fondu (AVF) odvolala jeho riaditeľa Petra Badača. Zdôvodnila to viacerými pochybeniami, vrátane porušenia zákona o fonde. AVF podporuje filmový priemysel na Slovensku.

Peter Badač bol vo funkcii riaditeľa AVF viac ako pol roka. Dôvodom jeho odvolania z funkcie sú zistenia, ktoré upozorňujú na porušenie zákona o fonde, aj o nesúlade so zásadami etického kódexu fondu.

„Dozorná komisia dostala viacero tých podnetov. Nejakých dodržiavaní vnútorných predpisov, nejakých cestovných náhrad,“ informovala predsedníčka AVF Ľubica Vondrová.

Odvolaniu riaditeľa AVF sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

Peter Badač sa bráni a odvolanie z funkcie považuje za účelové. „Tá interpretácia môže byť rôzna a nemuselo sa jednať o porušenia zákona. Množiace sa sťažnosti pochádzali od jednej skupiny ľudí, ktorá účelovo hľadala od dátumu môjho nástupu do funkcie vlastne dôvod, prečo ma odvolať,“ povedal Badač.

Odvolaného riaditeľa dočasne vo funkcii zastúpi predseda Rady AVF. Toho však ministerka kultúry Silvia Hroncová minulý týždeň z postu odvolala. Novým predsedom rady sa stal Vincent Štofaník.

„Hlavnou úlohou bude vyhlásenie výzvy na predkladanie projektov a zvolenie nového riaditeľa fondu, tak, aby AVF aj vo vzťahu k producentskému prostrediu a celému audiovizuálnemu prostrediu fungoval,“ uviedol Štofaník.

Rada sa zaoberala aj finančnou situáciou

Rada sa zaoberala aj finančnou situáciu vo fonde. Obrátili sa na ňu producenti či animátori. Asociácie a umelci žiadajú Radu pre audiovizuálny fond, aby riešila finančnú situáciu fondu.

„Je najdôležitejšia inštitúcia pre audiovizuálne prostredie ako priemysel, tak aj celú tvorbu. To, že sa tam riešia aktuálne problémy s cash flow a disponibilnými zdrojmi. Je vlastne pre producentov, v tej situácii, ktorej sa nachádzajú úplne fatálne,“ povedala prezidentka Asociácie nezávislých producentov Zuzana Mistríková.

„Za pol roka som nemal čas dôjsť došiel k riešeniu tých aktuálnych problémov. Miesto toho sa tam riešili nejaké žabomyšie vojny a nedostali sme sa k meritu veci,“ ozrejmil Badáč.

„Tá situácia nie je jednoduchá a my sa musíme oboznámiť so skutočným stavom v akom sa audiovizuálny fond nachádza. A keď sa s ňou oboznámime, je to otázka hodín až dní, kedy dáme svoje stanovisko a kedy budeme komunikovať individuálne so všetkými žiadateľmi a poberateľmi z AVF,“ dodal Štofaník.

Vyhlásenie výzvy na predkladanie projektov a zvolenie nového riaditeľa AVF. To sú najnovšie priority fondu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko