Na hlavný obsah

Rybári pri Piešťanoch zabránili ekologickej katastrofe. Niekto tam do vodnej nádrže vylial obsah septiku

Na Slovensku ide o pomerne častý ekovandalizmus.

Rybári pri Piešťanoch zabránili ekologickej katastrofe. Niekto tam do vodnej nádrže vylial obsah septiku
Vodná nádrž Čerenec pri Piešťanoch. Foto: RTVS

Neznámy páchateľ vypustil do vodnej nádrže Čerenec v okrese Piešťany obsah septiku. Vďaka pozornosti miestnych rybárov a nízkej hladine vody v nádrži sa nakoniec podarilo zabrániť väčšej katastrofe.

„Zhruba okolo 15.00 h nám volal rybár, ktorý tu neďaleko chytal ryby, že sa tu šíri nepríjemný žumpový zápach. Zistil, že z tejto rúry vyteká odpad, ktorý vtekal do vodnej nádrže Čerenec,“ ozrejmil predseda Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Vrbové Igor Mišech.

Podľa Mišechových odhadov uniklo do nádrže zhruba tisíc litrov odpadu, ktorý pochádza z niektorého z okolitých domov.

Časť domov sa nachádza v katastri Vrbového, časť v katastri obce Prašník. Všetky majú vlastné septiky vykopané iba niekoľko desiatok metrov od vodnej nádrže.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Vlado Hulík:

„Do akej miery ich vyvážajú, to nedokážem v tejto chvíli povedať. To by možno vedeli zistiť orgány, ktoré na to majú právomoc, aby domy dokladovali, ako nakladajú s týmto odpadom,“ mieni predseda organizácie.

Polícia zaistila odobraté vzorky a začala konať. „Vyšetrovateľka trenčianskeho oddelenia odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality začala trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Páchateľovi po dokázaní viny hrozí trest odňatia slobody až na tri roky,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Podľa slov kriminalistov je vypustenie septiku do voľnej prírody na Slovensku pomerne častým prípadom ekovandalizmu. „Upozorňujeme verejnosť, že ide o mimoriadne závažnú protiprávnu činnosť, pri ktorej vznikajú často rozsiahle škody na životnom prostredí alebo aj na majetku pri znečistení pôdy,“ doplnila Bárdyová.

Rybári hovoria o šťastí, pretože tentoraz nedošlo k úhynu rýb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny