Na hlavný obsah

Šéf SIS Michal Aláč sa o svojom obvinení dozvedel z médií, prerušil služobnú cestu a vracia sa späť na Slovensko

Spojil sa aj s vyšetrovateľom NAKA.

Šéf SIS Michal Aláč sa o svojom obvinení dozvedel z médií, prerušil služobnú cestu a vracia sa späť na Slovensko
Raditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč. Foto: TASR/Martin Baumann

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč sa o svojom obvinení dozvedel z médií. Prerušil preto svoju plánovanú zahraničnú služobnú cestu a vracia sa späť na Slovensko. Informovala o tom hovorkyňa SIS Katarína Némová.

„Zároveň sa telefonicky spojil s vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a dohodol s ním svoju osobnú účasť na príslušných procesných úkonoch zajtra, to je 18. augusta o 10.00 h,“ priblížila hovorkyňa.

Dodala, že v čase neprítomnosti riaditeľa SIS vykonáva v súlade s poverením riadiace právomoci príslušný námestník Slovenskej informačnej služby.

O obvinení sa z médií dozvedel aj riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný. Ten je momentálne na plánovanej dovolenke v jednej z krajín Európskej únie.

„Svoju dovolenku riadne ukončí a po návrate na Slovensko bude poskytovať plnú súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní, na čom sa už telefonicky dohodol s príslušným vyšetrovateľom Policajného zboru Slovenskej republiky,“ priblížil NBÚ.

Úrad potvrdil, že bude aktívne komunikovať s médiami aj verejnosťou. „Vnímame však aj zásadu neverejnosti a citlivosť trestného konania, spoločenskú atmosféru pred voľbami a k prípadným mediálnym špekuláciám nebudeme poskytovať detailnejšie stanoviská, aby bola garantovaná korektnosť celého procesu,“ doplnil.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Medzi nimi podnikateľa Petra Košča, bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, príslušníka SIS Michala Aláča, bývalého príslušníka NAKA Jána Kaľavského a bývalého príslušníka SIS Martina Ciriaka.

Obvinenie sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov či navodzovať dojem o manipulácii výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Ďalších dvoch policajtov zadržali ako podozrivých.

V súvislosti so situáciou premiér Ľudovít Ódor zvolal na piatok (18. 8.) Bezpečnostnú radu SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko