Na hlavný obsah

NAKA obvinila šéfa SIS M. Aláča či riaditeľa NBÚ R. Konečného. Zločinecká skupina mala sabotovať vyšetrovania

Medzi obvinenými opäť figuruje aj V. Pčolinský.

NAKA obvinila šéfa SIS M. Aláča či riaditeľa NBÚ R. Konečného. Zločinecká skupina mala sabotovať vyšetrovania
Šéf SIS Michal Aláč (vľavo) a riaditeľ NBÚ Roman Konečný. Foto: TASR/Martin Bauman/NBÚ/koláž RTVS

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča. Informoval o tom vo štvrtok (17. 8.) šéf Prezídia Policajného zboru Štefan Hamran.

Medzi ďalšími obvinenými je aj Aláčov predchodca Vladimír Pčolinský, ktorý je už obvinený aj v inom prípade, či podnikateľ Peter Košč. Obvinili aj expolicajta Jána Kaľavského, ktorého súd už neprávoplatne odsúdil a momentálne sa nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Piatym obvineným je tiež bývalý príslušník SIS Martin Ciriak.

Vznesené obvinenia súvisia s podozrením zo založenia zločineckej skupiny, zneužitia právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Zločinecká skupina mala pracovať s cieľom sťažiť či mariť vyšetrovania trestných činov, navodiť dojem, že vyšetrovatelia ovplyvňovali výpovede svedkov, a tým diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK).

Podľa Hamrana sa nepodarilo zadržať všetky obvinené osoby. Niektoré kľúčové osoby sú na dovolenke, niektoré však s políciou komunikujú a prisľúbili, že prídu. Jedna osoba podľa policajného prezidenta nekomunikuje a o tom, kde sa nachádza, nevedia ani v práci, ani jeho manželka. Meno nešpecifikoval, no uviedol, že ide o vysokopostaveného úradníka orgánu presadzujúceho právo.

Z obvinených osôb NAKA zadržala len Ciriaka. Okrem neho aj dvoch podozrivých – Jozefa Khandla, aktívneho príslušníka NAKA, a Michala Vyšvádera, policajta v aktívnej službe. Voči nim však obvinenia neboli vznesené.

V separátnom trestnom stíhaní obvinili aj riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného. Spolu s ním vzniesli aj ďalšie obvinenie voči Pčolinskému. Obvinenia sa týkajú podozrenia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Podozriví sú z účelového zbavenia sa nepohodlných príslušníkov NBÚ, účelových postavení mimo služby a vytvorenia vopred dohodnutej nepravdivej správy SIS.

Nadviazanie na prácu čurillovcov

Snahu účelovo vyvolať zdanie nezákonného postupu vyšetrovateľov NAKA a spochybniť vyšetrovanie kauzy Očistec vyšetrovala pôvodne skupina okolo Jána Čurillu. Ako priblížil Hamran, trestné konanie zastavil generálny prokurátor. Prípad prevzala iná skupinka zo zložky Stred NAKA.

„Dospeli k tomu istému záveru, že v tejto krajine sa kradlo, v tejto krajine sa korumpovalo a korupcia bola prítomná na najvyšších miestach. Dospeli k záveru, že polícia bola unesená, boli tu politické nominácie, Policajný zbor nebol riadený prezidentom, ale oligarchami,“ komentoval Hamran. Nové trestné stíhanie sa začalo v apríli 2022.

Policajný prezident poukázal tiež na rozsah vyšetrovacieho spisu, ktorý má päť zväzkov, 1 200 strán, sedem utajovaných a neutajovaných príloh. Upozornil tiež, že trestné konania sa začali ešte v októbri 2021 a druhé v apríli 2022. Odmietol tak, že ide o manipuláciu konaní pred voľbami.

Pozrite si záznam TK policajného prezidenta Štefana Hamrana k akcii Rozuzlenie:

Téme sa v reportáži venoval aj redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko