Na hlavný obsah

Štát sa opäť snaží predať kaštieľ v Tajnej. Kým sa nenájde kupca, národná pamiatka bude ďalej chátrať

Predať sa ho pokúšalo v uplynulých rokoch už viackrát.

Štát sa opäť snaží predať kaštieľ v Tajnej. Kým sa nenájde kupca, národná pamiatka bude ďalej chátrať
Kaštieľ v obci Tajná, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Foto: RTVS

Kaštieľ v obci Tajná, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa štát opäť snaží predať. Patrí pod správu ministerstva práce, ktoré pre neho nemá využitie. Predať sa ho pokúšalo v uplynulých rokoch už viackrát. Kým sa nenájde kupca, kaštieľ bude ďalej chátrať.

Kaštieľ z polovice 19. storočia dala postaviť grófska rodina De Tajnai, neskôr ho sobášom získali Révayovci. Po znárodnení po vojne v ňom sídlila politická škola a neskôr aj detský domov.

„V súčasnosti je stavebno-technický stav kaštieľa narušený, keďže od roku 2009 sa vôbec nevyužíva. Tým, že nie je obývaný ani temperovaný, je síce zabezpečovaná jeho základná údržba, ale samozrejme, že to nevyužívanie si vyberá svoju daň. Takže začína postupne chátrať,“ vysvetlila odborná radkyňa Krajského pamiatkového úradu v Nitre Zuzana Holičková.

To sa podpisuje aj na hodnote kaštieľa. Ministerstvo práce sa ho pokúšalo od roku 2018 predať až osemkrát, pričom cena postupne klesá. Ešte pred piatimi rokmi ho znalci ohodnotili na vyše jeden aj štvrť milióna eur. Za tri roky hodnota klesla o 260-tisíc. Aktuálne je ešte nižšia. Pýtajú za neho 955-tisíc eur.

Opustenému kaštieľu v Tajnej sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Podľa aktuálneho znaleckého posudku hodnota nehnuteľnosti klesla. Ide o národnú kultúrnu pamiatku, ktorá si vyžaduje investície na rekonštrukciu,“ priblížila hovorkyňa ministerstva práce Kristína Korenková. Podľa Zuzany Holičkovej by kultúrna pamiatka nemala strácať na hodnote, práve naopak.

„Mrzí nás stav, v akom sa momentálne nachádza. Boli by sme radi, keby tam niečo bolo, čokoľvek,“ uviedol starosta obce Tajná Jozef Füle.

Zriadenie pre seniorov

V minulosti pritom samospráva uvažovala o tom, že v kaštieli zriadi zariadenie pre seniorov. „Od tohto zámeru sa upustilo, keď si to zobralo ministerstvo pod seba a nedali to obci. V momentálnej situácii by sme o tom neuvažovali vôbec. Každá dotácia na nejaký zámer stojí obec peniaze a potom takisto prevádzka,“ dodal starosta.

Hoci sa v kaštieli žiadne práce roky nerobia, isté náklady sú nutné aj pri jeho udržiavaní. Koľko to ročne stojí, rezort neuviedol. „Ministerstvo neplánuje nakladať s touto nehnuteľnosťou iným spôsobom, ako formou predaja,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Korenková.

Len v nitrianskom kraji je asi stovka kaštieľov a kúrií, väčšina z tých, ktoré sa nevyužívajú, chátra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny