Na hlavný obsah

Vláda schválila peniaze na superpočítač, bude patriť k najekologickejším a najvýkonnejším na svete

Nový superpočítač uvedú do prevádzky do konca roka 2025.

Vláda schválila peniaze na superpočítač, bude patriť k najekologickejším a najvýkonnejším na svete
Nový superpočítač uvedú do prevádzky do konca roka 2025. Foto: RTVS

Vláda odsúhlasila z Plánu obnovy peniaze na nový superpočítač. Spravovať ho bude Slovenská akadémia vied. Bude slúžiť nie len vedcom, ale aj študentom a firmám.

Spoločnosť MultiplexDX vďaka superpočítaču vyvinula diagnostický test na rakovinu prsníka, ktorý už slúži ženám. „Konkrétne sme analyzovali na superpočítači sekvenančné dáta viac ako tisíc nádorových tkanív,“ priblížila Natália Valková, vedecká pracovníčka MultiplexDX. Sekvenančné dáta sú obrovské, takže nie je možné ich analyzovať na stolovom počítači, alebo laptope, a je nutnosť využívania superpočítačov.

Reportáž o superpočítači pripravila redaktorka RTVS Natália Krížová:

Prístup k superpočítaču funguje cez internet. Používateľ sa prihlási do výpočtového prostredia SAV a využije obrovskú kapacitu superpočítača.

Má široké využitie

„To, na čo sa používajú, to sú rôzne projekty z oblasti prírodných vied, napríklad vývoj pokročilých materiálov, ktoré ešte nepoznáme a ich vlastnosti nevieme, tie sa môžu nasimulovať na takýchto superpočítačoch. Potom je to vývoj nových liečiv, akým mechanizmom pôsobia, ako môžu byť nadizajnované,“ povedala Lucia Demovičová z Národného superpočítačového centra a vedúca projektu.

Existujú mnohé výborné príklady, ako je možné využiť tieto superpočítače v štátnej správe, napríklad aj na to, aby štát vedel lepšie spracovať svoje dáta a na základe toho robil lepšie rozhodnutia.

Podľa povereného ministra Investícií Petra Balíka sa novým superpočítačom odlíšime od stredoeurópskych krajín.

„Bude využívať technológie vodného chladenia v kombinácii so všetkými takými módnymi technológiami zelenými typu, obnoviteľné zdroje, rekuperácia tepla a podobne.
Čím väčší výpočtový systém máte, tak vám to umožňuje robiť väčšie simulácie, presnejšie modely, tak laicky si to vedia ľudia predstaviť napríklad na modelovaní počasia,“ priblížil Filip Holka, vedúci oddelenia administrácie SAV.

Nový superpočítač bude uvedený do prevádzky do konca roka 2025 a bude patriť medzi najekologickejšie a najvýkonnejšie na svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko